Wykonanie
W końcu mamy ciepło jeść się zbytnio nie chce. Dobrym rozwiązaniem na tą
porę są surówki, sałatki szybkie w zrobieniu co nie wymagają dużego nakładu gotowania. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jak możemy pójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam moim domownikom surówkę z
bobu, świeżego
groszku,
młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam
granat oraz zrobiłam dressing z soku
granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej
fety z
bazylią i
oregano i nie była bym sobą gdyby nie wskoczyły tam kwiatki lawendy, która aż się prosi z ogrodu, aby ja dodać. Ma swój charakterystyczny posmak i dodaję on świeżości potrawie.


SKŁADNIKI : porcja na dwie osoby PRZEPIS AUTORSKIdwie garście
groszku młodego
cukrowegook 15 listków
młodej botwinkibób ok 100 gkwiaty lawendy wedle uznania
granat 1 szt
feta z
bazylią i
oregano wedle uznaniaDressingsok z połowy
granatu1 łyżeczkę
miodu1 łyżkę
octu winnego3-4 łyżki
oliwy
SPOSÓB WYKONANIA :-
groszek, liście
botwinki, myjemy osuszamy-
bób gotujemy do miękkości po czym obieramy ze skórki- z połowy
granatu obieramy ziarenkaDRESSINGłączymy ze sobą sok z wyciśniętej połowy
granatu, mód,
ocet oraz
oliwę dokładnie ze sobą mieszamy- na talerz układamy
groszek, listki
botwinki, ugotowany i obrany
bób,
owoce granatu,
fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same kwiatki wyciągnięte z łodygi mają posmak zbliżony do
oregano(wedle mnie))- polewam całość dressingiem i można zajadaćSzybko kolorowo i smacznie a przy tym jak można nasze
kubki smakowe zadowolić dając im taką gamę smaków oraz witamin.

Smacznego tworzenia