ßßß Cookit - przepis na Letnia surówka z bobem, młodym groszkiem w towarzystwie dressinku z granatu

Letnia surówka z bobem, młodym groszkiem w towarzystwie dressinku z granatu

nazwa

Wykonanie

W końcu mamy ciepło jeść się zbytnio nie chce. Dobrym rozwiązaniem na tą porę są surówki, sałatki szybkie w zrobieniu co nie wymagają dużego nakładu gotowania. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jak możemy pójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam moim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam granat oraz zrobiłam dressing z soku granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej fety z bazylią i oregano i nie była bym sobą gdyby nie wskoczyły tam kwiatki lawendy, która aż się prosi z ogrodu, aby ja dodać. Ma swój charakterystyczny posmak i dodaję on świeżości potrawie.
SKŁADNIKI : porcja na dwie osoby PRZEPIS AUTORSKI
dwie garście groszku młodego cukrowego
ok 15 listków młodej botwinki
bób ok 100 g
kwiaty lawendy wedle uznania
granat 1 szt
feta z bazylią i oregano wedle uznania
Dressing
sok z połowy granatu
1 łyżeczkę miodu
1 łyżkę octu winnego
3-4 łyżki oliwy
SPOSÓB WYKONANIA :
- groszek, liście botwinki, myjemy osuszamy
- bób gotujemy do miękkości po czym obieramy ze skórki
- z połowy granatu obieramy ziarenka
DRESSING
łączymy ze sobą sok z wyciśniętej połowy granatu, mód, ocet oraz oliwę dokładnie ze sobą mieszamy
- na talerz układamy groszek, listki botwinki, ugotowany i obrany bób, owoce granatu, fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same kwiatki wyciągnięte z łodygi mają posmak zbliżony do oregano(wedle mnie))
- polewam całość dressingiem i można zajadać
Szybko kolorowo i smacznie a przy tym jak można nasze kubki smakowe zadowolić dając im taką gamę smaków oraz witamin.
Smacznego tworzenia
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/07/letnia-surowka-z-bobem-modym-groszkiem.html