Wykonanie
Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :)
Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od
bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki
drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać je z małym uchwytem, ozdobić
płatkami owsianymi, posypać
makiem lub połączyć z naszymi ulubionymi
ziołami. Warto choć raz sobie je zrobić.


SKŁADNIKI : na 3 lub 4 mniejsze miseczki650 g
mąki pszennej (użyłam 550 )2 łyżeczki
soli1 łyżkę
cukru2 łyżki
oliwy7 gram
drożdży suchych425 ml ciepłej
wody1
żółtko plus 2 łyżki
mleka do posmarowania
płatki owsiane do ozdobienia (można pominąć)

SPOSÓB WYKONANIA :- w misce mieszam
mąkę z
solą,
cukrem,
drożdżami po czym powoli dodaję
wodę plus
oliwę, wyrabiam na jednolitą masę ok 8-10 minut- kiedy ciasto będzie lśniące i sprężyste i nie będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną
mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość.- po tym czasie wyciągamy na lekko omączony blat i chwilkę wyrabiamy ok 2 minut dzielimy na 3 równe części a robię kawałki o wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od
chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu
chlebka za pomocą odrobiny
wody- staramy się uformować jak najgładsze
chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję
bułkę- układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut- po tym czasie
chlebki smaruję
żółtkiem połączonym z
mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego
jajkiem ciasta

- możemy równie dobrze obsypać
makiem,
ziołami ulubionymi,
sezamem albo po prostu pozostawić je czyste- pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny)- studzimy
chlebki, gdy są już ostudzone odcinamy górę i wyciągamy środek uważając aby nie porobić dziur.- jeżeli
bułka nam przerosła albo pękła w jednym miejscu nie przejmujmy się tym. W tym miejscu wyciągniemy mniej
chlebka ze środka- tak przygotowane
chlebki przed podaniem smaruję w środku samym
białkiem i zapiekam w 160 stopniach przez 12-15 minut to dodatkowo ochroni przed wyciekaniem nam zupy

Smacznego zajadania naczynia :)