ßßß Cookit - przepis na Zajadamy są pyszne i sprawdzone :)

Zajadamy są pyszne i sprawdzone :)

nazwa

Wykonanie

Jutro wielki dzień pączka, możemy sobie pozwolić na jedzenie ich w ilości więcej niż jeden. Ciekawe czy ktoś potrafi zjeść pączka i nie oblizać się choć raz. Jutro będzie idealny dzień na sprawdzenie tego. Pączki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą. Jak dla mnie ważne nie są one suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie z wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy rozwałkować ciasto w postaci np. kwadratu nałożyć w odpowiednich odstępach marmoladę, przykryć płatem ciasta i powycinać wykrawaczem do pączków lub zwykłą szklanką. Także sposobów jest wiele każdy znajdzie swój.
* przepis pochodzi ze strony "Moje Wypieki" jest cudowny więc absolutnie nic nie zmieniłam
SKŁADNIKI: na ok 25 szt
600g mąki pszennej plus kilka do podsypania
3 jajka
100 g masła roztopionego wystudzonego
70 g cukru z prawdziwą wanilią
pół łyżeczki soli
2 łyżki rumu
250 ml mleka
20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
olej lub smalec do smażenia
konfitura lub budyń do nadziewania
cukier puder do posypania lub zrobienia z niego lukru wedle uznania
SPOSÓB WYKONANIA :
- mąkę przesiać jeżeli używamy suchych drożdży do mieszamy z mąką na tym etapie
- jeżeli używamy świeżych to robimy rozczyn z drożdży( ok 50 ml letniego mleka w tym rozkruszamy drożdże dosypujemy łyżkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia drożdży ok 10 min)
- dodajemy pozostałe składniki oprócz tłuszczu jego dodamy pod koniec wyrabiania ciasta
- wyrabiamy na jednolite, sprężyste ciasto, na początku będzie nieco klejące ale z czasem wyrabiania nabierze odpowiedniej konsystencji
- wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5h do podwojenia swojej objętości, oczywiście ciasto przykrywamy ręczniczkiem i możemy obsypać ciasto mąką, aby nie wyschło
- po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony blat mąką
- rozwałkujemy ciasto na grubość ok 1-1 , 3 cm
- wykrawamy koła o średnicy ok 7 cm i odstawiamy do wyrośnięcia lub postępujemy tak jak pisałam na początku posta
- po wyrośnięciu smażymy pączki z obu stron na rozgrzanym oleju (pilnujemy, aby olej nie bym zbyt rozgrzany możemy za mocno usmażyć pączki na zewnątrz a w środku będą surowe, optymalna temperatura to 175 stopni
- po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i jeżeli nie kładliśmy marmolady na początku to teraz szprycujemy do środka marmoladę lub inne nadzienie które mamy
- tak przygotowane lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/02/sprawdzony-przepis-na-pyszne-paczki.html