Wykonanie
Kaszka kukurydziana u nas nie jest tak wykorzystywana do dań jak np. we Włoszech słynna "polenta"włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z
mąki kasztanowej obecnie na ogół z
mąki lub
kaszki kukurydzianej u nas bardziej znana jako mamałyga. A szkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej. Ja tym razem podałam ją z
suszonymi pomidorami połączonymi z
kurkami pod kołderka
sera cheddar.

SKŁADNIKI :czas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób-
kaszka kukurydziana (może być też
mąka kukurydziana lub kasztanowa) 180ml-
mleko 750 ml ( można równie dobrze użyć
wody)-
masło 150gr-
kurki 1 op ( użyłam 3 garście)-
pomidory suszone 7 szt-
cebula szalotka 1 szt-
ser cheddar 100 gr-
śmietanka 12% 100ml-
tymianek 2 gałązki ( płaską łyżeczkę suszonego)-
bazylia świeża kilka listków-
kolendra suszona pół łyżeczki-
sól- świeżo zmielony
pieprz- 4-5 miseczek do zapiekania(można też zapiec w jednym większym naczyniu i poporcjować przed podaniem )SPOSÓB WYKONANIA:- wstawiamy
mleko(
wodę) i gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać
kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć ogień i gotować polentę ok. 40 min, cały czas mieszając, gdy już jest gotowa dodaję 50 gram
masła mieszam to dodając jeszcze świeżo zmielony
pieprz,
sól oraz 50 gram
startego sera cheddar i wszystko wszytko razem wymieszam- na patelni rozpuszczam
masło dodaje pokrojona w kostkę
szalotkę do tego
kurki(wcześniej dobrze umyte i przekrojone na pół)
pomidory suszone pokrojone na paseczki
solę,
pieprzę, doprawiam
tymiankiem,
kolendrą i duszę na wolnym ogniu po czym wlewam
śmietankę i tak dusze przez chwilę- układam do natłuszczonej
masłem miseczki polentę

- na to
kurki z pozostałymi składnikami

- na to
starty ser
- i tak przygotowana miseczkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minutpo tym czasie jest już gotowa do spożycia obsypuję ulubionymi świeżymi
ziołami u mnie tym razem była to
bazyliaWSKAZÓWKI tym razem dodałam do
kurek tymianek i
kolendrę ale równie pyszne jest z
chili czy z
czosnkiem zależy to od naszych upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka
magia którą my sami tworzymy

- polenta jest przepyszna i pożywna idealna na obiado - kolacjęSmacznego