Wykonanie
Maj był
rabarbarowy, a czerwiec będzie
truskawkowy, bo w końcu są, czerwone, soczyste pachnące i trzeba korzystać na zapas. Uwielbiam, zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła
pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z
kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne.

Ps. Znów dużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił takie ładne, że musiałam wszystkie zamieścić ;)



Ciemne ciasto:2 1/2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1
margaryna5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMargarynę ucieramy z
cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy
żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Masa z
kaszy manny:5
białek1 1/2 szklanki
cukru1/2 l gęstej, kwaśnej
śmietany1 opakowanie budyniu
waniliowego12 dag
kaszki manny1/2 kg
truskawekszczypta
soli ciasto kruche z
truskawkami, ciasto z
truskawkami, ciasto z
truskawkami i
kasza manna,
czekoladowe ciasto z
truskawkami,
kasza manna,
truskawki, Z
owocami,Ubijamy
białka z
solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy
cukier . Pianę mieszamy ze
śmietaną, a następnie dodajemy
budyń i
kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy
truskawki, a na
truskawki ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. CSmacznego

