Wykonanie
Wege piątekNa
curry z
jajkiem miałam ochotę już od bardzo dawna, jednak jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu lub zwyczajnie miałam akurat co innego w planach. Jednak wczoraj przegladając stronę
Curry nad Comfort natknęłam się na prosty przepis na takie danie i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się łatwe i szybkie w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczne. Jest to ciekawa opcja dla wegetarian, ale myślę, że wszyscy chętnie takie danie zjedzą. Polecam!

Składniki :4
jajka ugotowane na twardoniewielka garść liści
curry (użyłam suszonych)niewielki kawałek laski
cynamonu1 łyżeczka nasion
kozieradki1
cebula1 zielone
chilipuszka krojonych pomidorow0,5 łyżeczki
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka
przyprawy curry0,5 łyżeczki
kurkumy200ml
mleka (szklanka)
sól,
pieprz
Przygotowanie :Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim liście
curry, laskę
cynamonu i nasiona
kozieradki. Dodać drobno posiekaną
cebulę i
papryczkę chilli chwilę smażyć aż
cebula się zeszkli. Dodać
ostrą paprykę,
przyprawę curry i
kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać
pomidory i
mleko. Wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Chwilę gotować, po czym dodać przekrojone na połówki
jajka i gotować na niewielkim ogniu prze kilka kolejnych minut, aż
jajka się podgrzeją i przejdą aromatem sosu. Podawać natychmiast z
chlebkiem nan lub
ryżem.

Smacznego!