Wykonanie
Kuchnia arabska pochłonęła mnie na dobre, cały czas odkrywam jej nowe smaki i niuanse. Moim zdaniem jest stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna. Dziś postanowiłam podzielić się z
wami wspaniałym przepisem na
rybę z
ryżem szafranowym.
Ryba jak
ryba, natomiast
ryż jest fenomenalny - polecam!
Składniki :200-250g
białej ryby np.
dorsz1 łyżeczka sumaku1 łyżka nasion
kminu1 duża
cebula1/2 łyżeczki
kurkumyszczypta
szafranu3/4 kubka
ryżu250ml
bulionu rybnegooliwamasło do smażenia
natka pietruszkisól,
biały pieprzPrzygotowanie :
Rybę umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do miski, skropić
oliwą, oprószyć sumakiem i delikatnie wymieszać. Odstawić.Na suchej patelni uprażyć
kmin, aż zacznie wydobywać aromat, dodać
oliwę, a gdy ta się rozgrzeje, dodać
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć przez kilka minut aż
cebula się zeszkli. Dodać
kurkumę,
szafran i
ryż i smażyć przez kilka minut. Wlać
bulion i zagotować, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut lub do czasu aż
ryż będzie miękki, w razie potrzeby podlewać
wodą. Dodać
pietruszkę, doprawić
solą i
pieprzem.W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać
masło i usmażyć na nim
rybę, po kilka minut z każdej strony.
Ryż układać na talerzach, na nim położyć
rybę, posypać
pietruszką i natychmiast podawać.
Smacznego !