ßßß
Składniki :2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 średnie cebule2 łyżki brązowego cukru3/4 kubka ryżu2 ząbki czosnku3 pomidorysok z cytryny2 łyżeczki kaparów2 filety białej ryby np. dorsz (u mnie łupacz)natka pietruszkisól, pieprzPrzygotowanie :Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i oliwy, dodać cebulę pokrojoną w plasterki i cukier, dokładnie wymieszać. Smażyć prze 15-20 minut na średnim ogniu, często mieszając, do czasu aż cebula się skarmelizuje. W międzyczasie ugotować ryż. Ryż dodać do skarmelizowanej cebuli i dokładnie wymieszać.Na niewielkiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekany czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory, sok z połowy cytryny i kapary, gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.Jednocześnie na czystej patelni roztopić pozostałą łyżkę masła i usmażyć na nim filety ryby, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż ryba zacznie się delikatnie rozpadać na kawałki. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Ryż ułożyć na talerzu, na nim położyć usmażoną rybę, polać ją sosem pomidorowym i natychmiast podawać.
Smacznego!