ßßß
Składniki :150-270g chorizo1 średnia cebula2 duże ząbki czosnku1 listek laurowyłyżeczka świeżego rozmarynupuszka ciecierzycy (400g) z zalewąpuszka krojonych pomidorów (400g)300ml przecieru pomidorowego (passaty)słodka i pikantna papryka w proszkuwędzona papryka w proszkusól, pieprz1-2 garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)
Przygotowanie :Rozgrzać patelnię, chorizo pokroić w plasterki grubości około pół centymetra i wrzucić na patelnię, smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, listek laurowy i posiekany rozmaryn. Wszystko chwilę przesmażyć, aż cebula zmięknie, dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, w razie potrzeby podlewać wodą z ciecierzycy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać ciecierzycę, delikatnie wymieszać, dodać pokrojony szpinak i gotować jeszcze przez chwilę, do czasu aż szpinak zmięknie. Natychmiast podawać.
Smacznego!