Wykonanie
Przedstawiam kolejny dietetyczny przepis. Nawet będąc na diecie można zjeść coś smacznego i aromatycznego. To danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu - pyszne, delikatne pulpeciki w gęstym, intensywnie
pomidorowym sosie. Jestem pewna, że będą smakowały nie tylko osobom na diecie. Polecam!

Składniki :Na pulpeciki :500g
mielonego mięsa indyczego1
jajko2 garście
bułki tartej1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzNa sos :1
szalotka1 mały ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy1 puszka krojonych
pomidorów (400g)500ml
przecieru pomidorowego (passaty)1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oreganoszczypta
cukruszczypta
cynamonusól,
pieprz
Przygotowanie:Pulpeciki :Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Z
mięsa ulepić małe pulpeciki, odłożyć na bok.
Sos pomidorowy :
Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce
oliwy aż się lekko zeszkli, dodać
czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać
pomidory z puszki oraz
przecier pomidorowy, dodać
zioła i
przyprawy i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Do sosu wrzucić surowe pulpeciki i ponownie gotować przez kilkanaście minut, do czasu aż
mięso wewnątrz pulpecików będzie ugotowane. Sos doprawić do smaku.Podawać z
ryżem lub
kuskusem przybrane
natką pietruszki.

Smacznego !

