ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Dziś na wspólne gotowanie wraz z Mirabelką i Gin postanowiłyśmy upiec chałkę. Jest to słodkie pieczywo rodem z kuchni żydowkiej, szczególnie popularne w moim rodzinnym mieście - Łodzi, gdzie społeczność żydowska stanowiła znaczną część populacji miasta, obok Polaków, Niemców i Rosjan, stąd też Łódź znana jest jako miasto 4 kultur. Taka różnorodność kulturowa miała oczywiście silny wpływ na lokalną kuchnię.
Przepis na dzisiejszą chałkę zaczerpnęłam z nabytej podczas ostateniej wizyty w Polsce książki "Chałka i żulik". Ta mała książeczka zawiera garść wybitnie łódzkich przepisów, bardzo prostych, wręcz banalnych, ale doskonale oddających specyfikę miasta poprzez kulinaria. Książkę polecam szczególnie Łodzianom, choć pewnie znajdzie się tam również kilka smakołyków dla każdego. Kuchnia łódzka jest specyficzna, dość prosta, można by powiedzieć nieco wiejska, wynika to jednak z tego, że mnóstwo mieszkańców Łodzi przybyło z terenów wiejskich, byli to ludzie prości i ubodzy (praca w fabrykach nie przynosiła wysokich zarobków), a jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz wiele innych regionalnych, typowo łódzkich dań, takich jak zalewajka, prażoki czy właśnie chałka.
Jak możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach, chałka udała mi się wyśmienicie, mimo że robiłam ją po raz pierwszy. Nie tylko wygląda pięknie, ale również smakowała wyśmienicie, zniknęła błyskawicznie. Polecam!
Składniki :
500g mąki pszennej
20g suszonych drożdży lub 40g świeżych
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
0,5 szklanki wody
1 jajko
1 białko
1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
Zaczyn - drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki wody. Gdy powstanie jednolita masa, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zaczyn, jajko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośięcia na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować wałek - cieńszy na końcach, a nieco grubszy w środkowej części.
Zaplatanie chałki - przygotowałam chałkę plecioną z 4 części, jej zaplecenie jest bardzo łatwe. Wałki połączyć z jednej strony i nieco je rozsunąć, wziąć skrajny prawy wałek i przeplatać go przez pozostałe wałki - pierwszy wałek od góry, drugi od dołu, a trzeci znowu od góry i tak powtarzać z kolejnymi wałkami aż do końca. Końce ciasta zlepić i lekko podwinąć pod zaplecioną chałkę.
Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie oosmarować ją roztrzepanym białkiem z odrobiną wody, następnie posypać kruszonką - grudkami ciasta zagniecionymi z 2 łyżek mąki 2 łyżek cukru i łyżki masła.
Chałkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż chałka będzie upieczona i rumiana.
Podawać z masłem, miodem lub ulubionym dżemem.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/11/chaka.html