Wykonanie
Dziś polecam przepyszne tajskie
curry z
wieprzowiny z dodatkiem
masła orzechowego i
mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek
masła orzechowego, do którego wcześniej nie miałam przekonania, ponieważ gdy próbowałam go wydawało mi się bardzo mdłe i "tępe", jednak w połączeniu z
mlekiem kokosowem i
limonką stworzyło wspaniały sos.Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i co więcej nie wymaga zbyt wielu składników.

Składniki :pęczek
dymkimały pęczek świeżej
kolendry400g
wieprzowiny (
schab)3 łyżki czerwonej pasty
curry4 łyżki
masła orzechowego1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
sosu sojowegopuszka
mleka kokosowego (400ml)opakowanie mini
kolb kukurydzysok z połowy
limonkisól i
pieprzoliwa do smażenia

Przygotowanie :W dużej patelni lub rondlu rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej pokrojoną w plasterki
dymkę i drobno pokrojone łodyżki
kolendry. Smażyć przez około minutę po czym dodać pokroją w cienkie paski
wieprzowinę. Smażyć przez kilka minut, aż
mięso zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę
curry i
masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać
cukier, wlać
sos sojowy i
mleko kokosowe oraz niewielką ilość
wody. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania odkryć, dodać małe
kolby kukurydzy i gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje, dodać
sok z limonki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać natychmiast z
ryżem jaśminowym.


Smacznego !