ßßß Cookit - przepis na Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym

Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam przepyszne tajskie curry z wieprzowiny z dodatkiem masła orzechowego i mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek masła orzechowego, do którego wcześniej nie miałam przekonania, ponieważ gdy próbowałam go wydawało mi się bardzo mdłe i "tępe", jednak w połączeniu z mlekiem kokosowem i limonką stworzyło wspaniały sos.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i co więcej nie wymaga zbyt wielu składników.
Składniki :
pęczek dymki
mały pęczek świeżej kolendry
400g wieprzowiny (schab)
3 łyżki czerwonej pasty curry
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
puszka mleka kokosowego (400ml)
opakowanie mini kolb kukurydzy
sok z połowy limonki
sól i pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie :
W dużej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pokrojoną w plasterki dymkę i drobno pokrojone łodyżki kolendry. Smażyć przez około minutę po czym dodać pokroją w cienkie paski wieprzowinę. Smażyć przez kilka minut, aż mięso zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę curry i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, wlać sos sojowy i mleko kokosowe oraz niewielką ilość wody. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania odkryć, dodać małe kolby kukurydzy i gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje, dodać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast z ryżem jaśminowym.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/10/tajskie-curry-z-wieprzowiny-z-masem.html