Wykonanie
Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną zupę z
marchewki, przygotowałam ją i od razu muszę podzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny,
marchewkowy z dodatkiem
mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi
płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z
suszonymi pomidorami .

Składniki:Zupa:1 średnia
cebula500g
marchewkipół opakowania
śmietanki kokosowej (20-30g)kawałek świeżego
imbiru1 łyżeczka mielonej
kolendry500ml
bulionu warzywnegopół puszki
mleczka kokosowego (200ml)
oliwa do smażenia
Migdały:1 łyżka
masła1 łyżka
wody1,5 łyżeczki
cukru30g
migdałów w plasterkach0,5 łyżeczki
soli0,25 łyżeczki zmielonego
czarnego pieprzu0,25 łyżeczki mielonej
kolendry0,5 łyżeczki
przyprawy curry
Przygotowanie:W garnku rozgrzać
olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną
cebulę i starty
imbir. Gdy
cebula się zeszkli dodać pokrojoną w plasterki
marchewkę,
śmietankę kokosową i
kolendrę. Dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogien i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Następnie zalać bulinem, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut lub do czasu aż
marchwka będzie miękka.W międzyczasie możemy przygotować
migdały.W niewielkiej miseczce wymieszać 0,5 łyżeczki
cukrtu,
sól,
pieprz,
kolendrę i
przyprawę curry.
Masło,
wodę i
cukier roztopić na niewielkiej patelni, zagotować aby wszytkie składniki się połączyły. Na patelnię wsypać
migdały i smażyć przez około minutę aż ładnie się przyrumienią. Następnie dodać
mieszankę przypraw, wymieszać, aby
migdały dokładnie się nią pokryły i zestawićz ognia. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby ostygły i odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.Gdy
marchewka będzie miękka, zupę zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie dokładnie zmiksować, dolać
mleczka kokosowego (pół puszki lub do smaku), doprawić do smaku
solą i
pieprzem, podgrzać. Podawać udekorowaną uprażonymi
migdałami i niewielką ilością
mleka kokosowego.

Smacznego!