ßßß
Składniki:250g ulubionego makaronu (u mnie świderki)400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz)1 średnia cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki harissy1 łyżka kaparów2 garście czarnych oliwek300ml passatypuszka krojonych pomidorów (400g)sok z cytrynyszczypta szafranusól, pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnity prez praskę. Dodać kapary, oliwki i harrisę, dokładnie wymieszać, aż cebula pokryje się pastą chili, chwilę smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z makaronem, lub wg oryginalnego przepisu z kuskusem.
Smacznego!