Wykonanie
Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubimy
ryby, choć wciąż jemy ich zdecydowanie za mało i za rzadko, a przygotowanie
rybnego dania to bardzo prosta i szybka sprawa.
Ryba jaką dziś zrobiłam wymaga minimalnego nakładu pracy, a przygotowuje się ją w czasie gdy gotuje się
makaron. Przepis zaadoptowałam z 15 minutowej kuchni Jamiego, choć jak większość przepisów z tej książki trudno je przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat na osobny post ;)

Składniki:250g ulubionego
makaronu (u mnie świderki)400g
fileta z białej ryby (u mnie łupacz)1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki harissy1 łyżka
kaparów2 garście czarnych
oliwek300ml passatypuszka krojonych
pomidorów (400g)
sok z cytrynyszczypta
szafranusól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:
Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić na nim
cebulę pokrojoną w drobną kostkę i
czosnek wyciśnity prez praskę. Dodać
kapary,
oliwki i harrisę, dokładnie wymieszać, aż
cebula pokryje się pastą
chili, chwilę smażyć, po czym wlać passatę i krojone
pomidory, skropić sokie z
cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie
rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki.
Rybę włożyć do sosu, opruszyc
szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać z
makaronem, lub wg oryginalnego przepisu z
kuskusem.

Smacznego!