Wykonanie
Dzisiejsza nasza propozycja, to bardzo smaczna
sałatka w której głównym składnikiem jest
makaron świderki, a jako dodatki:
cukinia,
pomidorki cherry,
oliwki i
tuńczyk.
Sałatka ta może być podana na gorąco jako samodzielne danie, a na zimno jako przekąska.
Sałatka na talerzu zachwyca swoimi kolorami i na pewno będzie Wam smakować.Składniki dla 4 osób:40 dag
makaronu świderki250 g
pomidorków cherry1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2 puszki
tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
oliwkisok z cytryny2 średnie
cukiniesólpieprz1/2 pęczka
natki pietruszkiolejWykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al denteNa patelni rozgrzewamy
olejCebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni, aż trochę zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki około 1 cm (nie obieramy ze skórki)Plasterki
cukinii podsmażamy na patelni razem z
cebulą i
czosnkiem, aż będą miękkieDo
cukinii dodajemy połówki
pomidorków, osączonego
tuńczyka i
oliwkiDoprawiamy
solą,
pieprzem i skrapiamy
sokiem z cytryny. Chwilę całość smażymy, cały czas mieszającUgotowany
makaron odsączamy i łączymy z warzywamiCałość posypujemy
natką pietruszkiSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u