ßßß Cookit - przepis na Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini *

Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini *

nazwa

Wykonanie

Mały opis produktu, który znalazłam na ww. stronie sklepu:
Produkty z tej serii wykonano z termostatycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się w kuchni. Nie ma również żadnych przeciwwskazań przed bezpiecznym myciem naczyń w zmywarce. Cechą charakterystyczną serii Vintage jest oryginalna, nowoczesna forma doskonale połączona z funkcjonalnością, która uwidacznia się w wyjątkowej trwałości oraz ergonomiczności produktów.
W skład kolekcji półmisków z serii Vintage wchodzą modele o trzech wielkościach, o długości: 35 cm, 41 oraz 47 cm. Każda wielkość występuje w sześciu barwnych kolorach. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie coś, co będzie w pełni odpowiadało jego potrzebom.
A półmisek wygląda tak:
funkcjonalność
jakość wykonania
wygląd
cena
Funkcjonalność - 5/5
Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje:-) Ponadto jak w opisie produktu wspomniałam, półmisek jest wykonany z tworzywa, dlatego dużym plusem jest to, że na nam się nie potłucze.
Jakość wykonania - 5/5
Nie ma co tu się rozwodzić nad jakością wykonania, bo nie ma się do czego przyczepić... półmisek jest wykonany przez porządną włoską firmę... i tyle.
Wygląd - 4/5
Co do wyglądu, to oczywiście wszystko jest rzeczą gustu. Osobiście wolę naczynia wykonane ze szkła lub porcelany, ale pomijając ten fakt, półmisek ma nowoczesny ciekawy dizajn.
Cena 5/5
Cena jest zawsze rzeczą sporną. Tyle jest coś warte ile, ktoś za to zapłaci. Moim zdaniem wart jest swojej ceny, ale czy według was też tak jest, to już musicie ocenić sami.
No i na koniec najważniejszy test... czyli test praktyczny
Porcja dla 2-3 osób. Cztery pierwsze składniki to baza i możemy zrobić tylko z nich sos do makaronu, ja dorzuciłam jeszcze oliwki i suszone pomidory, ale jak ktoś nie lubi lub ma ochotę na inne dodatki to śmiało można eksperymentować.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
330 ml kwaśnej śmietany 18%
1 cebula
duży pęczek natki pietruszki
ok. 5-6 garści makaronu gnocchi (lub dowolnego grubego makaronu)
1 garść zielonych oliwek (opcjonalnie)
6 sztuk suszonych pomid orów (opcjonalnie)
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy do miękkości na 1-2 łyżkach oliwy. Oliwki kroimy w krążki, zaś pomidory w paseczki.
Do cebuli dodajemy śmietanę (uważajmy, żeby się nie zważyła, najlepiej wcześniej ją zahartować). Dodajemy pomidory i oliwki. Chwilę gotujemy i całość doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy!!!) i gorący dodajemy do sosu. W tym samym czasie dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i odcedzonego z oleju tuńczyka. Całość mieszamy.
Wykładamy na półmisek, w moim przypadku półmisek Vintage i posypujemy świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego
* wpis sponsorowany
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2015/01/makaron-gnocchi-z-tunczykiem-pomisek.html