ßßß

funkcjonalnośćjakość wykonaniawyglądcenaFunkcjonalność - 5/5Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje:-) Ponadto jak w opisie produktu wspomniałam, półmisek jest wykonany z tworzywa, dlatego dużym plusem jest to, że na nam się nie potłucze.Jakość wykonania - 5/5Nie ma co tu się rozwodzić nad jakością wykonania, bo nie ma się do czego przyczepić... półmisek jest wykonany przez porządną włoską firmę... i tyle.Wygląd - 4/5Co do wyglądu, to oczywiście wszystko jest rzeczą gustu. Osobiście wolę naczynia wykonane ze szkła lub porcelany, ale pomijając ten fakt, półmisek ma nowoczesny ciekawy dizajn.Cena 5/5Cena jest zawsze rzeczą sporną. Tyle jest coś warte ile, ktoś za to zapłaci. Moim zdaniem wart jest swojej ceny, ale czy według was też tak jest, to już musicie ocenić sami.No i na koniec najważniejszy test... czyli test praktycznyPorcja dla 2-3 osób. Cztery pierwsze składniki to baza i możemy zrobić tylko z nich sos do makaronu, ja dorzuciłam jeszcze oliwki i suszone pomidory, ale jak ktoś nie lubi lub ma ochotę na inne dodatki to śmiało można eksperymentować.Składniki:1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju330 ml kwaśnej śmietany 18%1 cebuladuży pęczek natki pietruszkiok. 5-6 garści makaronu gnocchi (lub dowolnego grubego makaronu)1 garść zielonych oliwek (opcjonalnie)6 sztuk suszonych pomid orów (opcjonalnie)sól, pieprzWykonanie:Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy do miękkości na 1-2 łyżkach oliwy. Oliwki kroimy w krążki, zaś pomidory w paseczki.Do cebuli dodajemy śmietanę (uważajmy, żeby się nie zważyła, najlepiej wcześniej ją zahartować). Dodajemy pomidory i oliwki. Chwilę gotujemy i całość doprawiamy solą i pieprzem.Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy!!!) i gorący dodajemy do sosu. W tym samym czasie dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i odcedzonego z oleju tuńczyka. Całość mieszamy.Wykładamy na półmisek, w moim przypadku półmisek Vintage i posypujemy świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem i natką pietruszki.Smacznego
* wpis sponsorowany