ßßß
Skladniki:2 piersi z kurczakaszklanka jogurtu greckiego2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki papryki0,5 łyżeczki mielonego kminu0,25 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka płatków chili2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli0,5 łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę1 czerwona cebula
Przygotowanie:W misce wymieszać jogurt, oliwę, paprykę, kmin, płatki chili, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Dodać kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską .
Smacznego!