Wykonanie
Gratin Dauphinois, choć nazwa być może brzmi groźnie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana,
rodem z Francji.
Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju
mies. Nie jest to niestety danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, a
ser zapieczony na wierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat.Dziś przygotowałam to danie wspólnie z Panna
Malwina .

Składniki:750g ziemniakow200ml
mleka200ml
śmietany1 ząbek
czosnku1 łyżeczka suszonego
tymiankuszalotka (opcjonalnie)szczypta
gałki muszkatołowejżółty ser (w oryginalnym przepisie
parmezan)sol,
pieprzmasło do wysmarowania naczynia

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i poszatkować na cienkie plastry.Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.Naczynie żaroodporne nasmarować
masłem.
Mleko i
śmietanę wlać do rondelka, dodać
czosnek,
szalotkę pokrojona w drobniutka kostkę i
tymianek. Powoli podgrzewać
mleko, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i doprawić
gałką muszkatołową.Po ł ow ę
ziemniaków ułożyć w naczyniu, tak aby nachodziły na siebie, posolić i popieprzyć, zalać polowa
mleka, następnie ułożyć kolejna warstwę
ziemniaków i zalać reszta
mleka.Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około godzinę, aż będą miękkie i złociste. Pod koniec pieczenia posypać
żółtym serem.

Smacznego!