ßßß Cookit - przepis na Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

nazwa

Wykonanie

Gratin Dauphinois, choć nazwa być może brzmi groźnie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mies. Nie jest to niestety danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, a ser zapieczony na wierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat.
Dziś przygotowałam to danie wspólnie z Panna Malwina .
Składniki:
750g ziemniakow
200ml mleka
200ml śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
szalotka (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej
żółty ser (w oryginalnym przepisie parmezan)
sol, pieprz
masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i poszatkować na cienkie plastry.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
Mleko i śmietanę wlać do rondelka, dodać czosnek, szalotkę pokrojona w drobniutka kostkę i tymianek. Powoli podgrzewać mleko, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i doprawić gałką muszkatołową.
Po ł ow ę ziemniaków ułożyć w naczyniu, tak aby nachodziły na siebie, posolić i popieprzyć, zalać polowa mleka, następnie ułożyć kolejna warstwę ziemniaków i zalać reszta mleka.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około godzinę, aż będą miękkie i złociste. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/01/gratin-dauphinois.html