Wykonanie
Kolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna
Malwina, Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony
kurczak w sosie
winno -
musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa
wina i
musztardy. Goraco polecam!
Skladniki:750g udek lub palek z
kurczakasol
pieprz4
szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej
szalotki i 2 malych
cebul)3 zabki
czosnku cieniutko pokrojone w plasterki0,5 szklanki
bialego wina1 szklanka
bulionu z kurczaka0,25 szklanki
musztardy francuskiej1 lyzka
tymianku1 lyzka
estragonu (opcjonalnie, do przybrania)
olej do samzenia
Przygotowanie:
Kurczaka umyc, posolic i popieprzyc, odlozyc na bok.W rondlu lub glebokiej patelni rozgrzac
olej (ja uzylam zeliwnego naczynia, ktore
moge wstawic do piekarniaka). Przesmazyc
kurczaka az zbrazowieje, okolo 10 minut. Przelozyc go na talerz i odstawic.Na patelnie, na ktorej byl smazony
kurczak wrzucic
cebule i
czosnek, smazyc az sie zeszkli, od czasu do czasu mieszajac. Wlac
wino i
bulion, dodac
musztarde i
tymianek, dokaldnie wymieszac i zagotowac.
Kurczaka ze wszystkimi
sokami, jakie mogly z niego wyplynac, przelozyc do sosu. Przykryc i wstawic do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu az
kurczak bedzie miekki, a
mieso samo odchodzilo od kosci (okolo 45 minut).Gdy
kurczak bedzie upieczony przelozyc go na talerz i przykryc aby nie ostygl. Sos przelac na patelnie, zagotowac i smazyc az sie zredukuje i zgestnieje. Polac nim
kurczaka, posypac
estrgonem (opcjonalnie).Podawac natychmiast, najlepiej z
ziemniakami.
Smacznego!