ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie winno - musztardowym

Kurczak w sosie winno - musztardowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina, Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam!
Skladniki:
750g udek lub palek z kurczaka
sol pieprz
4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej szalotki i 2 malych cebul)
3 zabki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki
0,5 szklanki bialego wina
1 szklanka bulionu z kurczaka
0,25 szklanki musztardy francuskiej
1 lyzka tymianku
1 lyzka estragonu (opcjonalnie, do przybrania)
olej do samzenia
Przygotowanie:
Kurczaka umyc, posolic i popieprzyc, odlozyc na bok.
W rondlu lub glebokiej patelni rozgrzac olej (ja uzylam zeliwnego naczynia, ktore moge wstawic do piekarniaka). Przesmazyc kurczaka az zbrazowieje, okolo 10 minut. Przelozyc go na talerz i odstawic.
Na patelnie, na ktorej byl smazony kurczak wrzucic cebule i czosnek, smazyc az sie zeszkli, od czasu do czasu mieszajac. Wlac wino i bulion, dodac musztarde i tymianek, dokaldnie wymieszac i zagotowac. Kurczaka ze wszystkimi sokami, jakie mogly z niego wyplynac, przelozyc do sosu. Przykryc i wstawic do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu az kurczak bedzie miekki, a mieso samo odchodzilo od kosci (okolo 45 minut).
Gdy kurczak bedzie upieczony przelozyc go na talerz i przykryc aby nie ostygl. Sos przelac na patelnie, zagotowac i smazyc az sie zredukuje i zgestnieje. Polac nim kurczaka, posypac estrgonem (opcjonalnie).
Podawac natychmiast, najlepiej z ziemniakami.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-sosie-winno-musztardowym.html