ßßß
Skladniki:750g udek lub palek z kurczakasol pieprz4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej szalotki i 2 malych cebul)3 zabki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki0,5 szklanki bialego wina1 szklanka bulionu z kurczaka0,25 szklanki musztardy francuskiej1 lyzka tymianku1 lyzka estragonu (opcjonalnie, do przybrania)olej do samzenia
Przygotowanie:Kurczaka umyc, posolic i popieprzyc, odlozyc na bok.W rondlu lub glebokiej patelni rozgrzac olej (ja uzylam zeliwnego naczynia, ktore moge wstawic do piekarniaka). Przesmazyc kurczaka az zbrazowieje, okolo 10 minut. Przelozyc go na talerz i odstawic.Na patelnie, na ktorej byl smazony kurczak wrzucic cebule i czosnek, smazyc az sie zeszkli, od czasu do czasu mieszajac. Wlac wino i bulion, dodac musztarde i tymianek, dokaldnie wymieszac i zagotowac. Kurczaka ze wszystkimi sokami, jakie mogly z niego wyplynac, przelozyc do sosu. Przykryc i wstawic do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu az kurczak bedzie miekki, a mieso samo odchodzilo od kosci (okolo 45 minut).Gdy kurczak bedzie upieczony przelozyc go na talerz i przykryc aby nie ostygl. Sos przelac na patelnie, zagotowac i smazyc az sie zredukuje i zgestnieje. Polac nim kurczaka, posypac estrgonem (opcjonalnie).Podawac natychmiast, najlepiej z ziemniakami.
Smacznego!