ßßß


Kurczak po francusku. Mamy dużo musztardy i trochę procentów dodających ciekawego smaczku.Rozgrzewające- idealny na jesienno-zimowe obiady.U mnie podany z frytkami .W wirtualnej kuchni towarzyszyły miDobromiła http://dobrosmaki. blogspot.com/Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-sosie-musztardowym-na-bazie.htmlMartynosia http://codzienne- gotowanie.blogspot.com/
2 łyżki oliwy900g pałek z kurczakasól, pieprz, tymianek4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na plasterki3 zabki czosnku, cieniutko pokrojone0.5 szklanki bialego wina1 szklanka bulionu z kurczaka0.25 szklanki musztardy francuskiejPiekarnik nagrzać do 190st C.Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni, na średnim ogniu.Kurczaka posolić i popieprzyć, przesmażyć aż zbrązowieje, około 10 minut. Przełożyć na talerz i odstawić.Na patelnie wrzucić szalotki i czosnek i smażyć 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać wino, bulion, musztardę i tymianek, zagotować. Kurczaka ze wszystkimi sokami, jakie mogły z niego wypłynąć przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem z bulionu i wina, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż kurczak będzie miękki, około 45 minut.Kurczaka wyłożyć na talerz. Sos z mięsa przelać na patelnie, zagotować i zredukować o połowę (8-10 minut).