Wykonanie
Kurczak po francusku. Mamy dużo
musztardy i trochę procentów dodających ciekawego smaczku.Rozgrzewające- idealny na jesienno-zimowe obiady.U mnie podany z frytkami .W wirtualnej kuchni towarzyszyły miDobromiła http://dobrosmaki. blogspot.com/Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-sosie-musztardowym-na-bazie.htmlMartynosia http://codzienne- gotowanie.blogspot.com/
2 łyżki
oliwy900g pałek z
kurczakasól,
pieprz,
tymianek4
szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na plasterki3 zabki
czosnku, cieniutko pokrojone0.5 szklanki
bialego wina1 szklanka
bulionu z kurczaka0.25 szklanki
musztardy francuskiejPiekarnik nagrzać do 190st C.
Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni, na średnim ogniu.
Kurczaka posolić i popieprzyć, przesmażyć aż zbrązowieje, około 10 minut. Przełożyć na talerz i odstawić.Na patelnie wrzucić
szalotki i
czosnek i smażyć 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać
wino,
bulion,
musztardę i
tymianek, zagotować.
Kurczaka ze wszystkimi
sokami, jakie mogły z niego wypłynąć przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać
wywarem z
bulionu i
wina, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż
kurczak będzie miękki, około 45 minut.
Kurczaka wyłożyć na talerz. Sos z
mięsa przelać na patelnie, zagotować i zredukować o połowę (8-10 minut).