Wykonanie
Pieczarkowy tydzień natchnął mnie niesamowicie i idąc za ciosem przygotowałam jeszcze jedną
pieczarkową potrawę. Niestety ze względu na liczne rozjazdy, zapomniałam opublikować ten wpis, przez co nie załapał się do akcji. Mimo tego mam nadzieję, że spodobają się Wam indywidualne,
pieczarkowe tartletek z zapieczonym,
przepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się
żółtka. Pychotka!

Składniki:gotowe
ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto2
cebule2 ząbki
czosnku600g
pieczareksól,
pieprzpapryka w proszku (słodka i ostra)
natka pietruszki2 łyżki
serka Filadelfia
jajka przepiórczemasło do smażenia

Przygotowanie:Drobniutko posiekaną
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć na
maśle. W międzyczasie obrać
pieczarki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Gdy
cebula się zeszkli i zacznie robić się brązowa, dodać
pieczarki, dokładnie wymieszać, można to robić partiami,
pieczarki szybko zmniejszą swoją objętość. Smażyć na niewielkim ogniu aż
pieczarki puszczą sok, doprawić
solą i
pieprzem oraz
papryką w proszku (słodką i ostrą) do smaku. Dokładnie wymieszać i smażyć aż
woda z
pieczarek prawie całkowicie odparuje. Pod koniec smażenia dodać posiekaną
natkę pietruszki, dodać dwie łyżki Filadelfii i dokładnie wymieszać.Tartletki wyłożyć
ciastem (jeżeli używacie gotowego ciasta sądzę, że trzeba je dodatkowo rozwałkować, pierwszą porcję zrobiłam z ciasta takie jakie było i okazało się trochę zbyt grube, a ponieważ
pieczarki są delikatne, to i ciasto powinno być cieniutkie, jeżeli przygotowujecie własne ciasto także rozwałkujcie je na cienki placek), przykryć folią aluminiową lub papierem wysypać
grochem,
fasolą lub kulkami do pieczenia i piec w 180 stopniach przez niecałe 10 minut lub aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie napełnić farszem
pieczarkowym. Wstawić do piekarnika na kilka minut (około 5), następnie wyjąć je, w farszu każdej tartletki zrobić niewielkie zagłębienie i wbić po jednym jajeczku. Wstawić do piekarnika na kilka minut, aby
jajka się ścięły. Należy uważać i pilnować tartletek, gdyż
jajka zetną się bardzo szybko. Należy pamiętać, że proces ścinania się
jajek będzie trwał nadal po wyjęciu ich z piekarnika, a chodzi o to, aby
żółtko było płynne, dlatego można je wyjąć chwilę wcześniej.Podawać natychm iast!

Smacznego !