Wykonanie
Czas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)Składniki:udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe
mięsko na rosół)mały
brokułpół
cebulipół
pietruszkimarchewka2
ziemniakiserek topionysólświeżo mielony
pieprzsuszony
koperekgrzanki -
groszek ptysiowy - świeża
bułkaPrzygotowanie:Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą
marchewkę,
pietruszkę i
cebulkę. Gotujemy rosołek.Na bazie takiego rosołu ugotujemy na krem z
brokułów.Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki - gotujemy 10 minut.
Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z
serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy.Doprawiamy
solą,
pieprzem i
koperkiem do smaku.Można podawać
solo, z
groszkiem ptysiowym, grzankami lub świeżą bułeczką.

Pycha!