Wykonanie
Szarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na
polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie miałam. Może byłam zbyt wybredna? A to ciasto za grube, a to
jabłek za mało, a to zbyt miękka, albo zbyt twarda… :) Jednym słowem ciągle coś było nie tak. Aż w końcu idealny przepis sam przyszedł do mnie. Kiedy koleżanka z pracy poczęstowała mnie swoją popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :)))W tym przepisie wykorzystałam 10
jabłek i 6
gruszek, ale można się ograniczyć do 16
jabłek.Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka
sokiem z
jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z
kaszy manny.
Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają kształt i nie wypływają przy krojeniu. Ciasto jest wysokie i jest się czym dzielić. Zapraszam :)Składniki na blaszkę 25 x 35 cm .

Ciasto:3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny (250 g)1 łyżka
smalcu (można pominąć)2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru (najlepiej trzcinowy)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii5
żółtekPianka:5
białek2/3 szklanki
cukruOwoce:10
jabłek6
gruszek1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka grysiku
Cukier puder do posypania wierzchu ciasta.

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami) wyłożoną papierem do pieczenia.Obrane
jabłka i
gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nich sok i wymieszać z
cynamonem. Ciasto obsypać łyżką grysiku i wyłożyć na nie
owoce. Z
białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo
cukier. Ubitą pianę przełożyć na
owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze ok. 165 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut.

Przepis bierze udział w akcji: