Wykonanie
Torciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą
twarogową, na
biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Trzy lekkie piankowe warstwy, w których
słodycz przełamana jest goryczką
kakao i smakiem kwaśnej
śmietany. A do tego klasyczna
galaretka z
owocami. Coś, co warto podać bliskim w ładne
słoneczne popołudnie.

4
jajka *200 ml kwaśnej
śmietany 18% **6 łyżek
cukru pudru1 łyżka
kakao1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub 1
cukier waniliowy1 łyżeczka
soku z cytryny lub duża szczypta kwasku
cytrynowego1 puszka
brzoskwini lub inne
owoce1
galaretka owocowa3 czubate łyżki
żelatyny*
jajka powinny pochodzić z pewnego źródła i być dobrze wyczyszczone i sparzone** jak wybrać
śmietanę kwaśną, a nie słodką bez degustacji w sklepowym zakamarku - kupując
śmietanę trzeba wybrać taką, której termin trwałości upływa za kilka/kilkanaście dni
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej przegotowanej
wody, a następnie dodać 200 ml zimnej
wody. Odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej przegotowanej
wody i rozlać po równo do
trzech takich samych szklanek.
Żelatyna musi przestygnąć, ale może być lekko ciepła.

I warstwa –
kakaowaSkładniki: 2
jajka, 2 łyżki
cukru pudru,
kakao,
żelatynaDwa
białka ubić mikserem, a kiedy piana zacznie gęstnieć dodać
cukier puder i miksować aż piana będzie gładka i sztywna. Miksując dalej wbijać po jednym
żółtku, a na koniec dodać łyżkę
kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą, cienkim strumieniem wlać
żelatynę miksując krótko (masa po dodaniu
żelatyny szybko tężeje). Całość szybko przelać na tortownicę średnicy 21 cm . Wstawić do lodówki.II warstwa – waniliowaSkładniki: 2
jajka, 2 łyżki
cukru pudru, ekstrakt z
wanilii i
sok z cytryny,
żelatynaDwa
białka ubić mikserem, a kiedy piana zacznie gęstnieć dodać
cukier puder i miksować aż piana będzie gładka i sztywna. Miksując dalej wbijać po jednym
żółtku, a na koniec dodać ekstrakt
waniliowy i
sok z cytryny. Kiedy wszystkie składniki się połączą, cienkim strumieniem wlać
żelatynę miksując krótko. Całość szybko przelać na poprzednią warstwę w tortownicy. Wstawić do lodówki.II warstwa – śmietankowaSkładniki: kwaśna
śmietana, 2 łyżki
cukru pudru,
żelatynaŚmietanę ubić z
cukrem pudrem na gładką masę (ponieważ to kwaśna
śmietana i do tego 18% nie ubije się jak kremówka, i tak ma być). Kiedy
śmietana będzie już ubita, cienkim strumieniem wlać
żelatynę miksując krótko. Całość szybko przelać na poprzednią warstwę w tortownicy. Wstawić do lodówki.
Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić w ósemki. Ułożyć na warstwie śmietankowej i zalać lekko tężejącą
galaretką.Dla niecierpliwych: jeśli nie mamy czasu (albo ochoty) czekać aż
galaretka lekko stężeje można wlać ją na warstwę
śmietanową w płynnej postaci, ale:- minimum po upływie 15 minut od wstawienia do lodówki ostatniej warstwy – inaczej
galaretka „podpłynie” pod lżejsze warstwy;- nie należy wlewać
galaretki bezpośrednio na warstwę
śmietankową, ale na łyżkę trzymaną poziomo nisko nad tą warstwą – dzięki temu strumień
galaretki nie
zrobi dziury w warstwie śmietanowej;- trzeba się też liczyć z tym, że
owoce zaczną pływać i popsują „koncepcję” :)

Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.