ßßß
Składniki :100g kaszy jęczmiennej perłowej250 g mięsa mielonego2 papryki białe1/2 cebuli żółtej2 ząbki czosnku1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego100g grzybów kurekkilka pomidorków cherrylistki świeżego rozmarynulistki świeżego oreganomłody szczypiorekPrzyprawy :pieprz czarnypapryka wędzonaSkładniki na 2 takie porcję jak na zdjęciu :)
Pół cebuli żółtej kroimy w kostkę, ząbki czosnku w płatki i dodajemy wszystko do mięsa.Listki rozmarynu i oregano myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i również dorzucamy do mięsa.Kurki myjemy, osuszamy i połowę kroimy w kostkę i dokładamy do reszty składników, pozostałe odkładamy na folię aluminiową i odstawiamy.Dosypujemy do mięsa mielonego len mielony i wszystkie składniki mieszamy.
Papryki myjemy, przekrajemy na pół wzdłuż i oczyszczamy. Nadziewamy środek mięsem mielonym.Kaszę jęczmienną perłową umieszczamy w pojemniku na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru, zalewamy go wrzątkiem i włączamy urządzenie na 30 minut.
Na 23 minuty przed końcem parowania kaszy, na 2 poziom dokładamy na folii aluminiowej nadziewane papryki.Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy na pół.Szczypiorek myjemy i kroimy.Na 10 minut przed końcem pracy urządzenia na 3 poziom dokładamy kurki.
Po wyłączeniu parowaru, przekładamy wszystkie produkty na talerz i posypujemy kaszę i pomidory szczypiorkiem.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam