Wykonanie
Zostało mi sporo produktów, które używałem ostatnio przy klopsikach, więc postanowiłem zrobić z nich coś równie ciekawego :)
Paprykę bardzo często nadziewam, ale do tej
pory nie znalazła się na blogu. Przeważnie używam do tego czerwonej, zielonej czy żółtej, wybieram taką, żeby stała i odcinam górę i nadziewam. Tym razem kupiłem białą
paprykę, dlatego przekroiłem ją w poprzek.

Składniki :100g
kaszy jęczmiennej perłowej250 g
mięsa mielonego2
papryki białe1/2
cebuli żółtej2 ząbki
czosnku1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego100g
grzybów kurekkilka
pomidorków cherrylistki świeżego
rozmarynulistki świeżego
oreganomłody szczypiorekPrzyprawy :
pieprz czarnypapryka wędzonaSkładniki na 2 takie porcję jak na zdjęciu :)

Pół
cebuli żółtej kroimy w kostkę, ząbki
czosnku w
płatki i dodajemy wszystko do
mięsa.Listki
rozmarynu i
oregano myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i również dorzucamy do
mięsa.
Kurki myjemy, osuszamy i połowę kroimy w kostkę i dokładamy do reszty składników, pozostałe odkładamy na folię aluminiową i odstawiamy.Dosypujemy do
mięsa mielonego len mielony i wszystkie składniki mieszamy.
Papryki myjemy, przekrajemy na pół wzdłuż i oczyszczamy. Nadziewamy środek
mięsem mielonym.
Kaszę jęczmienną perłową umieszczamy w pojemniku na
ryż i układamy na 1 poziomie parowaru, zalewamy go wrzątkiem i włączamy urządzenie na 30 minut.

Na 23 minuty przed końcem parowania
kaszy, na 2 poziom dokładamy na folii aluminiowej nadziewane
papryki.
Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy na pół.
Szczypiorek myjemy i kroimy.Na 10 minut przed końcem pracy urządzenia na 3 poziom dokładamy
kurki.

Po wyłączeniu parowaru, przekładamy wszystkie produkty na talerz i posypujemy
kaszę i
pomidory szczypiorkiem.

Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam