Wykonanie
Dziś kolejna propozycja z
kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi
Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem częściej po nią ostatnio sięgać. Cudowne zdjęcia i potrawy z najróżniejszymi
kaszami i połączeniami zrobiły na mnie wrażenie :) Niedługo w końcu zrobię post z targów, o książkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :)

Składniki :50g
kaszy gryczanej prażonej150g
szynki wieprzowej1 duża
pieczarka4
szparagi2 ząbki
czosnku1/2 żółtej
cukinii2
pomidorki cherry2 łyżki
oliwy z oliwekPrzyprawy :
pieprz czarnykmin rzymski mielony
papryka wędzonaświeże listki
oreganoświeże listki
bazylii tajskiej
Szynkę myjemy, odsączamy z
wody, po czym kroimy na małe kawałki. Ząbki
czosnku drobno kroimy. Polewamy
mięso oliwą z oliwek i obtaczamy w niej kawałki
szynki. Posypujemy
przyprawami:
pieprzem,
kminem rzymskim,
papryką wędzoną oraz drobno posiekanym
czosnkiem i odkładamy do lodówki, żeby się zamarynowało.

Po wyjęciu
mięsa z lodówki, układamy je na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Pojemnik na
wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Kaszę gryczaną prażoną przesypujemy do pojemnika na
ryż i na 15 minut przed końcem parowania
mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki,
cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy jej plastry na ćwiartki.
Szparagi płuczemy, suszymy i odłamujemy końcówki.Na 8 minut przed końcem parowania obok
szynki wrzucamy na folii aluminiowej
szparagi, a na 3 poziom również na folii kawałki
cukinii i plasterki
pieczarki.
Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy w ćwiartki, a świeże listki
oregano i
bazylii tajskiej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.Po wyłączeniu parowaru
kaszę odcedzamy na sitku, po czym nakładamy na talerz. Na nią układamy
mięso,
pieczarki,
cukinię żółtą,
pomidorki i
szparagi.Danie posypujemy świeżymi
ziołami, których listki rwiemy na mniejsze kawałki.

Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Przepis bierze udział w akcji :Pozdrawiam i smacznego.Adam