ßßß Cookit - przepis na Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej

Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem częściej po nią ostatnio sięgać. Cudowne zdjęcia i potrawy z najróżniejszymi kaszami i połączeniami zrobiły na mnie wrażenie :) Niedługo w końcu zrobię post z targów, o książkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :)
Składniki :
50g kaszy gryczanej prażonej
150g szynki wieprzowej
1 duża pieczarka
4 szparagi
2 ząbki czosnku
1/2 żółtej cukinii
2 pomidorki cherry
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy :
pieprz czarny
kmin rzymski mielony
papryka wędzona
świeże listki oregano
świeże listki bazylii tajskiej
Szynkę myjemy, odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku drobno kroimy. Polewamy mięso oliwą z oliwek i obtaczamy w niej kawałki szynki. Posypujemy przyprawami: pieprzem, kminem rzymskim, papryką wędzoną oraz drobno posiekanym czosnkiem i odkładamy do lodówki, żeby się zamarynowało.
Po wyjęciu mięsa z lodówki, układamy je na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Kaszę gryczaną prażoną przesypujemy do pojemnika na ryż i na 15 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy jej plastry na ćwiartki. Szparagi płuczemy, suszymy i odłamujemy końcówki.
Na 8 minut przed końcem parowania obok szynki wrzucamy na folii aluminiowej szparagi, a na 3 poziom również na folii kawałki cukinii i plasterki pieczarki.
Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy w ćwiartki, a świeże listki oregano i bazylii tajskiej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu parowaru kaszę odcedzamy na sitku, po czym nakładamy na talerz. Na nią układamy mięso, pieczarki, cukinię żółtą, pomidorki i szparagi.
Danie posypujemy świeżymi ziołami, których listki rwiemy na mniejsze kawałki.
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Przepis bierze udział w akcji :
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/06/szynka-wieprzowa-ze-szparagami-na-kaszy.html