Wykonanie
Placki do tortilli kupiłem już jakiś czas temu i czekały sobie w szafce na użycie. W końcu dziś postanowiłem zrobić z nich użytek :)Od wczorajszych
jajek zostały mi 3 połówki
papryk i mix
sałat, także dziś je wykorzystałem :)

Składniki :1/2
papryki zielonej1/2
papryki żółtej1/2
papryki czerwonej1
filet z piersi kurczaka1/2
ogórka zielonegomix
sałatkilka liści
sałaty masłowej3 placki pszenne tortilla1
dymka1/2
cebuli czerwonej3 łyżki
oliwy z oliwekPrzyprawy :
kmin rzymski mielony
chili con carnetortilla z
kurczakiemchili jalapeno kruszone
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar
wody, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami
oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w
oliwie. Przyprawiamy
kminem rzymskim,
chili con carne, tortillą z
kurczakiem,
chili jalapeno.
Mięso odstawiamy na 20 minut.
Papryki myjemy i wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki.
Ogórka kroimy w grubsze plasterki i każdy plaster na pół.Kawałki
kurczaka układamy na folii aluminiowej w parowarze na 1 poziomie. Na 2 w pojemnikach na żywność, albo również na folii aluminiowej kawałki
papryki i
ogórka. Ja tym razem użyłem pojemników przystosowanych do żywności i odpornych na temperaturę 100 stopni.Włączamy parowar na 18-20 minut.

W czasie jak reszta się paruje, kroimy drobno
czerwoną cebule i
dymkę i sparzamy wrzątkiem na sitku. Myjemy też
sałatę masłową. Mix
sałat jest już umyty i gotowy do spożycia prosto z woreczka, przynajmniej tak producent pisze :)Na 3 minuty przed końcem parowania, włączamy patelnie i jak się rozgrzeje, wrzucamy na nią po kolei na kilka sekund każdy placek.Po skończonym parowaniu nakładamy na placka
sałatę masłową, mix
sałat,
ogórki,
papryki,
cebule czerwoną,
dymkę i kawałki
piersi z kurczaka i zawijamy tortille :)

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam