ßßß
Składniki :1/2 papryki zielonej1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej1 filet z piersi kurczaka1/2 ogórka zielonegomix sałatkilka liści sałaty masłowej3 placki pszenne tortilla1 dymka1/2 cebuli czerwonej3 łyżki oliwy z oliwekPrzyprawy :kmin rzymski mielonychili con carnetortilla z kurczakiemchili jalapeno kruszone
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w oliwie. Przyprawiamy kminem rzymskim, chili con carne, tortillą z kurczakiem, chili jalapeno. Mięso odstawiamy na 20 minut.
Papryki myjemy i wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Ogórka kroimy w grubsze plasterki i każdy plaster na pół.Kawałki kurczaka układamy na folii aluminiowej w parowarze na 1 poziomie. Na 2 w pojemnikach na żywność, albo również na folii aluminiowej kawałki papryki i ogórka. Ja tym razem użyłem pojemników przystosowanych do żywności i odpornych na temperaturę 100 stopni.Włączamy parowar na 18-20 minut.
W czasie jak reszta się paruje, kroimy drobno czerwoną cebule i dymkę i sparzamy wrzątkiem na sitku. Myjemy też sałatę masłową. Mix sałat jest już umyty i gotowy do spożycia prosto z woreczka, przynajmniej tak producent pisze :)Na 3 minuty przed końcem parowania, włączamy patelnie i jak się rozgrzeje, wrzucamy na nią po kolei na kilka sekund każdy placek.Po skończonym parowaniu nakładamy na placka sałatę masłową, mix sałat, ogórki, papryki, cebule czerwoną, dymkę i kawałki piersi z kurczaka i zawijamy tortille :)
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam