Wykonanie
Sezon grillowy zbliża się nieubłaganie. Na razie może i małymi krokami, ale z każdym tym zimnym, jesiennym dniem coraz bliżej do wiosny oraz lata ;) Postanowiłem na obiad zrobić szaszłyki. Dobór produktów miał być troszkę inny, ale niestety po odwiedzinach w 3 sklepach, stwierdziłem, że trudno, zrobię ubogą wersje ;) Zakup patyczków do szaszłyków, to też niełatwe zadanie o tej
porze roku. Miła Pani ze sklepu osiedlowego wygrzebała gdzieś na zapleczu, kupiłem je w ostatnim sklepie przed poddaniem się :)

Troszkę pracy z nimi jest, szczególnie natykanie, z powodu zawijanego pomiędzy produktami
wędzonego boczku i
cukinii zajęło więcej czasu, niż zrobienie i zjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)

Składniki : (na 4 szaszłyki)1 plaster
schabu4
pomidorki cherry zebra1 mała
papryka czerwona8 plastrów
wędzonego boczku4
pieczarki1
cebula czerwona1
cukinia mała1 mały
ziemniak1/2 woreczka (50g)
ryżu jaśminowego
Przyprawy :1 łyżka
oliwy z oliwek z
oreganopieprz czarnypapryka wędzona słodka
curry
Plaster
schabu myjemy, odsączamy nadmiar
wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je
oliwą z oliwek, przyprawiamy
pieprzem i
papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki.Myjemy 4
pomidorki cherry zebra,
paprykę, z której wydrążamy środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości do
schabu. Resztę
papryki zjadłem od razu:)
Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, ja zawsze odrywam nóżki, ale możecie równie dobrze zostawić. Kroimy na pół, lub dajemy ich 8.
Cebule czerwoną kroimy w 8 plastrów.
Cukinie myjemy i obierakiem kroimy 4 czy 8 plasterków.
Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, które można przeciąć na pół. Im mniejsze kawałki
ziemniaka, tym szybciej się paruje. Po czym posypujemy je
curry.

Wyjmujemy
schab z lodówki i zaczynamy natykanie na patyczki :) Najpierw natykamy plaster
boczku wędzonego, za nim
pomidorka cherry, przekładamy plaster i natykamy
ziemniaka, znów przekładamy i
papryka i znów zawijamy plaster. Następnie natykamy
cukinie,
cebule, przekładamy plaster
cukinii natykamy
schab, przekładamy i dajemy
pieczarkę, po czym znów zaczynamy od
ziemniaka. Możecie zastosować kolejność jak kto lubi. Przy jedzeniu i tak ściągałem całość widelcem na talerz, bo z patyczków niewygodnie jeść :)

Szaszłyki układamy w parowarze.
Ryż wsypujemy do pojemnika na
ryż, zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni
ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. Po tym czasie wszystko nakładamy na talerz i można się zajadać :)

Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam