Wykonanie

Sos warty
wiedzy, również świetnie sprawdza się jako dip lub do np. poczciwych placków ziemniaczanych :)Ne doprawiony do końca jest doskonałym sosem jako sos na spód pizzy (napiszę kiedy)Składniki:~połowa opakowania
przecieru pomidorowego ok 200ml~2 ząbki
czosnki,~papryczka
chili,~ łyżeczka
oliwy,~sól,
pieprz,~po łyżeczce
bazylii,
oregano (mogą być również
zioła prowansalskie)~łyżeczka
miodu, ew.
cukru,~łyżeczka
papryki słodkiej w proszku,~ łyżeczka
octu.Przygotowanie:

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy
czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie papryczkę (jeżeli ostre smaki to nie to- nie ma problemu, można zastąpić zwykłą
papryką), kolejnie wlewamy
przecier pomidorowy, może być też koncentrat wymieszany
wodą a najlepiej świeże
pomidory bez pestek obrane ze skóry, ale to nie zimą, nie ten smak :) Gdy sos będzie trochę zredukowany zdejmujemy z ognia. Dodajemy
sól,
pieprz,
paprykę zioła,
miód na koniec
ocetsos na spód do pizzy robi się identycznie z tym, że w końcowymetapie nie dodaje się
miodu oraz
octu,Można również zrezygnować z
papryki i zostawić same
pomidorki :)Jeżeli kawałki
papryki będą razić wielkościąmożna sos potraktować blenderem dla aksamitności :)