ßßß Cookit - przepis na Chrupiące gofry serduszka

Chrupiące gofry serduszka

nazwa

Wykonanie

Długo zastanawiałam się, czego już dawno nie jadłam. Dzisiaj na obiad miałam zupę pomidorową, a zawsze jeszcze staramy się coś przygotować jako "dodatek" do obiadu. No i wpadłam na gofry. Już tak dawno ich nie jadłam. Zawsze zapachem przypominają mi różne budki nad morzem, w których niegdyś bardzo często takie rzeczy jadałam. Chociaż nigdy nie smakują identycznie jak te, które można kupić w tego typu barach, to jednak tym domowym nic nie może dorównać. Dzisiaj podałam je ze śmietaną i jagodami, ale uwielbiam jako dodatki również dżemy, nutellę i przeróżne owoce. Mmm... polecam na podwieczorek :)
Co potrzebujemy: Ciasto
1-2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej (dzięki niej gofry będą bardziej chrupiące)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego + cukier wg uznania jeśli ktoś lubi na bardzo słodko
Dodatkowo:
jagody
bita śmietana
1. Jajko (użyłam 1) rozbić, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać. Piec w gofrownicy, aż do zrumienienia.
2. Podawać z ubitą śmietaną i jagodami (opcjonalnie).
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/08/chrupiace-gofry-serduszka.html