Wykonanie
Długo zastanawiałam się, czego już dawno nie
jadłam. Dzisiaj na obiad miałam zupę
pomidorową, a zawsze jeszcze staramy się coś przygotować jako "dodatek" do obiadu. No i wpadłam na gofry. Już tak dawno ich nie
jadłam. Zawsze zapachem przypominają mi różne budki nad morzem, w których niegdyś bardzo często takie rzeczy jadałam. Chociaż nigdy nie smakują identycznie jak te, które można kupić w tego typu barach, to jednak tym domowym nic nie może dorównać. Dzisiaj podałam je ze
śmietaną i
jagodami, ale uwielbiam jako dodatki również
dżemy, nutellę i przeróżne
owoce. Mmm... polecam na podwieczorek :)

Co potrzebujemy: Ciasto1-2
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka3/4 szklanki
wody gazowanej (dzięki niej gofry będą bardziej chrupiące)2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego +
cukier wg uznania jeśli ktoś lubi na bardzo słodkoDodatkowo:
jagodybita śmietana1.
Jajko (użyłam 1) rozbić, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać. Piec w gofrownicy, aż do zrumienienia.2. Podawać z ubitą
śmietaną i
jagodami (opcjonalnie).