Wykonanie
Wydaje mi się, że ilość potraw, w których można wykorzystać
kaszę jaglaną jest nieskończona... Dziś proponuję nieco egzotyczne połączenie - wyśmienitą
sałatkę z
rukolą,
mango,
kukurydzą i
krewetkami. Ja z przyjemnością zabrałem ją do pracy, ale idealnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach z dodatkiem np.
wina. :)

Składniki:- 1 szklanka
kaszy jaglanej-
olej np. z pestek
winogron-
oliwa z oliwek- puszka
kukurydzy- kumin- 8 - 10
krewetek- 1 mała
czerwona cebula- 4 garście
rukoli- garść świeżych liści
bazylii-
limonka-
sól-
pieprzPrzygotowanie:1. Gotujemy
kaszę jaglaną na sypko. Jak? o tym tutaj .2.
Kukurydzę odsączamy. Następnie na gorącą patelnię wylewamy ok 1 łyżkę
oleju, dodajemy
kukurydzę i podsmażamy, aż nieco się przyrumieni. W tym samym czasie dodajemy 1/4 łyżeczki kuminu. Podsmażaną
kukurydzę przekładamy do innego naczynia.3. Ponownie na patelni rozgrzewamy
oliwę, i dodajemy
krewetki. Podsmażamy je przez ok 2-3 minuty, a następnie przekładamy do naczynia z
kukurydzą.4.
Mango kroimy w kostkę, a
cebulę na siekamy na bardzo małe kawałki.5.
Kukurydzę i
krewetki łączymy z
kaszą jaglaną,
mango,
cebulą,
rukolą i
bazylią. Polewamy 3-ma łyżkami
oliwy z oliwy,
sokiem z jednej
limonki i doprawiamy
pieprzem oraz
solą.Danie można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego.
