ßßß Cookit - przepis na Jaglana sałatka z mango, kukurydzą, rukolą i krewetkami

Jaglana sałatka z mango, kukurydzą, rukolą i krewetkami

nazwa

Wykonanie

Wydaje mi się, że ilość potraw, w których można wykorzystać kaszę jaglaną jest nieskończona... Dziś proponuję nieco egzotyczne połączenie - wyśmienitą sałatkę z rukolą, mango, kukurydzą i krewetkami. Ja z przyjemnością zabrałem ją do pracy, ale idealnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach z dodatkiem np. wina. :)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- olej np. z pestek winogron
- oliwa z oliwek
- puszka kukurydzy
- kumin
- 8 - 10 krewetek
- 1 mała czerwona cebula
- 4 garście rukoli
- garść świeżych liści bazylii
- limonka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną na sypko. Jak? o tym tutaj .
2. Kukurydzę odsączamy. Następnie na gorącą patelnię wylewamy ok 1 łyżkę oleju, dodajemy kukurydzę i podsmażamy, aż nieco się przyrumieni. W tym samym czasie dodajemy 1/4 łyżeczki kuminu. Podsmażaną kukurydzę przekładamy do innego naczynia.
3. Ponownie na patelni rozgrzewamy oliwę, i dodajemy krewetki. Podsmażamy je przez ok 2-3 minuty, a następnie przekładamy do naczynia z kukurydzą.
4. Mango kroimy w kostkę, a cebulę na siekamy na bardzo małe kawałki.
5. Kukurydzę i krewetki łączymy z kaszą jaglaną, mango, cebulą, rukolą i bazylią. Polewamy 3-ma łyżkami oliwy z oliwy, sokiem z jednej limonki i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Danie można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego.
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2015/09/jaglana-saatka-z-mango-kukurydza-rukola.html