ßßß
Składniki:- 1 szklanka kaszy jaglanej- olej np. z pestek winogron- oliwa z oliwek- puszka kukurydzy- kumin- 8 - 10 krewetek- 1 mała czerwona cebula- 4 garście rukoli- garść świeżych liści bazylii- limonka- sól- pieprzPrzygotowanie:1. Gotujemy kaszę jaglaną na sypko. Jak? o tym tutaj .2. Kukurydzę odsączamy. Następnie na gorącą patelnię wylewamy ok 1 łyżkę oleju, dodajemy kukurydzę i podsmażamy, aż nieco się przyrumieni. W tym samym czasie dodajemy 1/4 łyżeczki kuminu. Podsmażaną kukurydzę przekładamy do innego naczynia.3. Ponownie na patelni rozgrzewamy oliwę, i dodajemy krewetki. Podsmażamy je przez ok 2-3 minuty, a następnie przekładamy do naczynia z kukurydzą.4. Mango kroimy w kostkę, a cebulę na siekamy na bardzo małe kawałki.5. Kukurydzę i krewetki łączymy z kaszą jaglaną, mango, cebulą, rukolą i bazylią. Polewamy 3-ma łyżkami oliwy z oliwy, sokiem z jednej limonki i doprawiamy pieprzem oraz solą.Danie można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego.