Wykonanie
Gdyby nie czytelnicy, pewnie nadal nie wiedziałbym, że takie danie istnieje. Niektórzy wierzą, że jagły na wigilijnym
stole gwarantują obfitość przez cały następny rok. :) Jest to potrawa, którą przyrządza się bardzo szybko i można ją modyfikować według własnych upodobań.
Kaszę jaglaną ugotowałem na wodzie, choć można również na
mleku. Ja
mleka nie lubię, a co za tym idzie,
kaszy na
mleku również nie polubię.
Składniki na ok. 3 porcje:- 2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej- garść
rodzynek,
migdałów, suszonych
śliwek,
orzechów włoskich i innych dowolnych
bakalii.-
pomarańcza- cynomanon- łyżka
masła :PPrzygotowanie:1.
Śliwki migdały oraz
orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki.2.
Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę.3. Do naczynia wsypujemy jeszcze ciepłą ugotowaną
kaszę jaglaną.4. Do
kaszy dodajemy
bakalie oraz
pamarańczę.5. Wsypujemy
cynamon. Jeżeli dla kogoś danie nie jest wystarczająco słodkie, możecie dodać trochę
cukru waniliowego.6. Dodajemy łyżkę
masła aby rozpuściło się pod wpływem ciepłej
kaszy.7. Całość mieszamy i podajemy.
To mój ostatni wpis przed Świętami, w związku z czym chciałbym wszystkim życzyć wesołych i spokojnych Świąt! Trzymajcie się. :)Zdjęcie wykonane przez G.E. - Gabrysię. Dzięki!