ßßß Cookit - przepis na Moczka

Moczka

nazwa

Wykonanie

Moczka, to tradycyjne danie, które pojawia się w wielu domach - właśnie na Śląsku. U nas gości tradycyjnie na Wigilijnym stole. Podstawą moczki jest piernik, to jest niezmienne w nim, gdy jednak poszlibyście do kilku domów na śląsku, moczka będzie miała inny smak - za każdym razem;).
Składniki:
Na duży gar;)
1 kg piernika rybnego
1kg orzechów włoskich
200g migdałów w całości
]1 kg rodzynek
200g orzechów solonych
100 g fig suszonych
200g kandyzowanego ananasa
100 gram kokosu
2 kostki masła
2 słoiki kompotu ze śliwek
2 słoiki kompotu z agrestu
750ml wina czerwonego półsłodkiego
2 tabliczki czekolady (mleczna lub 1 gorzka i mleczna)
Wykonanie:
Bakalie kroimy w drobna kostkę.
Jest przy tym masę roboty, ale uwierzcie warto poświęcić kilka godzin na krojenie wszystkiego, lub po prostu zrobić z połowy porcji.
Tutaj padaneskładniki są na, naprawdę sporą ilość moczki;)
Piernik także kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy dwoma słoikami kompotu, gdy będzie się rozpadał zaczynamy gotować, no i tutaj mamy zabawę. Mianowicie, dosypujemy stopniowo bakalie (oprócz kokosu)ciągle mieszając - nie możemy przestać, gdyż przypalimy.
Dodajemy wszystkie kompoty oraz wino.
Po pewnym czasie dolewamy wcześniej roztopione masło oraz połamaną czekoladę. Gotujemy około godziny, półtorej.
Na koniec posypujemy całość kokosem
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/12/moczka.html