Wykonanie
Moczka, to tradycyjne danie, które pojawia się w wielu domach - właśnie na Śląsku. U nas gości tradycyjnie na Wigilijnym
stole. Podstawą moczki jest piernik, to jest niezmienne w nim, gdy jednak poszlibyście do kilku domów na śląsku, moczka będzie miała inny smak - za każdym razem;).
Składniki:Na duży gar;)1 kg piernika
rybnego1kg
orzechów włoskich200g
migdałów w całości]1 kg
rodzynek200g
orzechów solonych100 g fig suszonych200g kandyzowanego
ananasa100 gram
kokosu2 kostki
masła2 słoiki kompotu ze
śliwek2 słoiki kompotu z
agrestu750ml
wina czerwonego półsłodkiego2 tabliczki
czekolady (
mleczna lub 1 gorzka i
mleczna)
Wykonanie:
Bakalie kroimy w drobna kostkę.Jest przy tym masę roboty, ale uwierzcie warto poświęcić kilka godzin na krojenie wszystkiego, lub po prostu zrobić z połowy porcji.Tutaj padaneskładniki są na, naprawdę sporą ilość moczki;)Piernik także kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy dwoma słoikami kompotu, gdy będzie się rozpadał zaczynamy gotować, no i tutaj mamy zabawę. Mianowicie, dosypujemy stopniowo
bakalie (oprócz
kokosu)ciągle mieszając - nie możemy przestać, gdyż przypalimy.Dodajemy wszystkie kompoty oraz
wino.Po pewnym czasie dolewamy wcześniej roztopione
masło oraz połamaną
czekoladę. Gotujemy około godziny, półtorej.Na koniec posypujemy całość
kokosemSmacznego!