ßßß Cookit - przepis na ❄ Tarta z grzybami ❄

❄ Tarta z grzybami ❄

nazwa

Wykonanie

Tarta z grzybami to dla mnie danie zarówno na co dzień, jak i na święta - do barszczyku:)
Prosta do przygotowania, pachnąca i bardzo smaczna.
❄ ❄ ❄
To zimowa wersja tarty ze szpinakiem, którą kiedyś widzieliście już na blogu.
Spód tarty jest cienki i chrupiący. Wypełnienie zaś delikatne, aromatyczne i kremowe.
Tarta z grzybami idealna będzie dla tych, którzy nie jedzą mięsa, bądź za nim nie przepadają.
Z powodzeniem może także stanowić dodatek do mięsnych smakołyków lub świątecznego czerwonego barszczyku:)
❄ ❄ ❄
Tarta, którą widzicie na zdjęciach to wersja light, jeśli chodzi o wypełnienie.
Zamiast śmietanki użyłam jogurtu naturalnego i dosłownie symbolicznej ilości sera żółtego:)
W kwestii grzybów - ja akurat miałam pod ręką pieczarki i boczniaki.
Można jednak wykorzystać wszelkie inne ulubione gatunki.
❄ ❄ ❄
Pozdrawiam,
Asia
Składniki - spód do tarty:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju roślinnego
Składniki - wypełnienie tarty:
4 jajka
180-200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonego rozmarynu
10 pieczarek i 10 boczniaków
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
3 plasterki sera żółtego
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty - schłodzone masło połączyć z mąką, solą, cukrem i olejem roślinnym. Stopniowo dodawać wodę do momentu aż ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę (można składniki posiekać nożem i krótko zagnieść, można również użyć robota kuchennego). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
❄ ❄ ❄
W tym czasie przygotowujemy wypełnienie - grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Podsmażamy je na patelni na 1 łyżce oliwy i z dodatkiem soli, pieprzu oraz rozmarynu.
Odstawiamy do wystygnięcia.
❄ ❄ ❄
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).
Formę do tarty smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką.
Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i układamy je w formie.
Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kremowe wypełnienie tarty.
Jajka łączymy z jogurtem naturalnym (do uzyskania jednolitej konsystencji) i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
Na spód tarty wykładamy ostudzone grzyby (kilka zostawiamy do dekoracji) i rozkładamy je równomiernie.
Na grzyby wylewamy kremową masę, na wierzchu układamy żółty ser pokrojony w cienkie paseczki oraz pozostawione plasterki grzybów.
Tartę wstawiamy z powrotem do piekarnika (180 stopni) na ok. 25-30 minut.
Tarta będzie upieczona jeśli masa się zetnie, ale będzie jeszcze sprężysta (pod naciskiem palca).
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/12/tarta-z-grzybami.html