Wykonanie
W końcu zabrałam się za porządki na blogu. Poprawiam etykiety, uzupełniam strony bo trochę to zaniedbałam. A w końcu jest wiosna.Ostatnio zaopatrzyłam się w mini-formę na tartę. Akurat na porcję dla 1 osoby. Jest to bardzo wygodne kiedy gotuję tylko dla siebie na studiach.Na pierwszy ogień poszła
tarta drożdżowa z
pieczarkami. Miałam ochotę na coś lekkiego.Już miałam robić spód z tej dietetycznej tarty kiedy w lodówce znalazłam opakowanie
drożdży.A, przecież
tarta to nie tylko ciasto kruche i francuskie.
Drożdżowe też się wlicza.Wyszło pysznie. Lekko i smacznie.W wirtualnej kuchni gotowałam z Mirabelką, Mopsikiem, Martynosią, Lejdi, Bartoldzikiem, Siankoo i
Śliwką.
Tarta z
pieczarkami /12cm średnica/ / 30cm średnica/
mąka pszenna 60g / 200g
masło 15g / 60g
drożdże 10g / 30g
cukier 3g / 10g
sólwodażółtko 1sztuka / 2sztuki
pieczarki 100g / 500g
jajka 1białko / 2
jajkajogurt naturalny 60g / 250gsól/
pieprzser żółty 10g / 50gZ
cukru,
wody, łyżeczki
mąki i
drożdży zrobić rozczyn. Zostawić na 10min.Przesiać
mąkę, dodać
żółtko,
sól, rozczyn i roztopione
masło i zagnieść ciasto. Odstawić na 20min.Formę na tartę wysmarować
masłem, ciasto rozwałkować i wygnieść nim formę. Odstawić do lodówki.
Pieczarki obsmażyć.
Jajka rozbełtać z
jogurtem i
przyprawami. Na ciasto wyłożyć
pieczarki, zalać
jogurtem i obłożyć
serem.Zapiekać 25min w 180stopniach.