Wykonanie
Tarta z
grzybami to dla mnie danie zarówno na co dzień, jak i na święta - do barszczyku:)Prosta do przygotowania, pachnąca i bardzo smaczna.
❄ ❄ ❄To zimowa wersja tarty ze
szpinakiem, którą kiedyś widzieliście już na blogu.Spód tarty jest cienki i chrupiący. Wypełnienie zaś delikatne, aromatyczne i kremowe.
Tarta z
grzybami idealna będzie dla tych, którzy nie jedzą
mięsa, bądź za nim nie przepadają.Z powodzeniem może także stanowić dodatek do
mięsnych smakołyków lub świątecznego czerwonego barszczyku:)
❄ ❄ ❄
Tarta, którą widzicie na zdjęciach to wersja light, jeśli chodzi o wypełnienie.Zamiast
śmietanki użyłam
jogurtu naturalnego i dosłownie symbolicznej ilości
sera żółtego:)W kwestii
grzybów - ja akurat miałam pod ręką
pieczarki i boczniaki.Można jednak wykorzystać wszelkie inne ulubione gatunki.
❄ ❄ ❄Pozdrawiam,
AsiaSkładniki - spód do tarty:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła (pokrojonego w kostkę)1/4 szklanki zimnej
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oleju roślinnegoSkładniki - wypełnienie tarty:4
jajka180-200 g
jogurtu naturalnego1 łyżka suszonego
rozmarynu10
pieczarek i 10 boczniaków
sól,
pieprz1 łyżka
oliwy z oliwek3 plasterki
sera żółtegoPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
spodu do tarty - schłodzone
masło połączyć z
mąką,
solą,
cukrem i
olejem roślinnym. Stopniowo dodawać
wodę do momentu aż ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę (można składniki posiekać nożem i krótko zagnieść, można również użyć robota kuchennego). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.❄ ❄ ❄W tym czasie przygotowujemy wypełnienie -
grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki.Podsmażamy je na patelni na 1 łyżce
oliwy i z dodatkiem
soli,
pieprzu oraz
rozmarynu.Odstawiamy do wystygnięcia.❄ ❄ ❄Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).Formę do tarty smarujemy dokładnie
masłem i oprószamy
bułką tartą lub
mąką.Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i układamy je w formie.Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na ok. 15 minut.W tym czasie przygotowujemy kremowe wypełnienie tarty.
Jajka łączymy z
jogurtem naturalnym (do uzyskania jednolitej konsystencji) i doprawiamy
solą oraz
pieprzem.Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.Na spód tarty wykładamy ostudzone
grzyby (kilka zostawiamy do dekoracji) i rozkładamy je równomiernie.Na
grzyby wylewamy kremową masę, na wierzchu układamy
żółty ser pokrojony w cienkie paseczki oraz pozostawione plasterki
grzybów.Tartę wstawiamy z powrotem do piekarnika (180 stopni) na ok. 25-30 minut.
Tarta będzie upieczona jeśli masa się zetnie, ale będzie jeszcze sprężysta (pod naciskiem palca).Smacznego!