Wykonanie
Ostatnio w mojej kuchni bardzo często pojawia się
kasza jaglana. Była już na słodko, była także w towarzystwie zapiekanych warzyw. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ją w inny sposób, przygotowałam więc kotlety z
kaszy jaglanej z dodatkiem
ziół,
papryki i
natki pietruszki.


Przygotowując te kotlety mam poczucie, że jem coś bardzo zdrowego i pożywnego jednocześnie.W dodatku są bardzo proste do wykonania.Modyfikując nieco składniki, kotlety z
kaszy jaglanej mogą stanowić danie dla osób na diecie bezglutenowej, wegetarian i wegan. Myślę jednak, że spodobają się także mięsożercom:)

Do przygotowania kotletów wystarczą: ugotowana
kasza jaglana,
jajko, odrobina
mąki kukurydzianej i
otrąb owsianych, ulubione
przyprawy i warzywa.Ja dzisiaj przygotowałam te kotlety z dodatkiem
papryki i
natki pietruszki.Serwuję je najczęściej z prostym
sosem jogurtowym z odrobiną
czosnku,
soku z cytryny i
soli.


Kotlety z
kaszy jaglanej smakują dobrze na ciepło i na zimno. Można je również zabrać ze sobą do pracy jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.Pozdrawiam,
Asia ♥Składniki (na ok. 8-10 sztuk):2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1 łyżeczka
soliodrobina
pieprzu1
jajko1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżka
otrąb owsianychulubione
zioła (ja użyłam
natki pietruszki)pół
czerwonej papryki1/4
czerwonej cebulipół ząbka
czosnkuolej rzepakowySkładniki -
jogurtowy sos:1 małe opakowanie
jogurtu naturalnegoodrobina
soliodrobina
soku z cytrynyodrobina startego
czosnku (do smaku)Przygotowanie:
Cebulę i
czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na łyżce
oleju rzepakowego (nie rumienić, jedynie podsmażać do momentu aż
cebula i
czosnek zmiękną).Do ugotowanej wcześniej
kaszy jaglanej dodać podsmażoną
cebulę z
czosnkiem,
sól,
pieprz,
jajko,
mąkę,
otręby, posiekaną
natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę
czerwoną paprykę. Ewentualnie dodatkowo doprawić według własnego uznania.Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.Z
kaszy ulepić 8-10 kulek (wielkości
mandarynki) i lekko spłaszczyć oraz wyrównać brzegi, formując ładne, okrągłe kotlety.Smażyć na patelni na
oleju rzepakowym do momentu, aż kotlety będą chrupiące i złociste na zewnątrz.Aby przygotować sos należy wymieszać
jogurt z
solą, odrobiną startego
czosnku i
soku z cytryny.Smacznego!