ßßß Cookit - przepis na Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej

Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w mojej kuchni bardzo często pojawia się kasza jaglana. Była już na słodko, była także w towarzystwie zapiekanych warzyw. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ją w inny sposób, przygotowałam więc kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem ziół, papryki i natki pietruszki.
Przygotowując te kotlety mam poczucie, że jem coś bardzo zdrowego i pożywnego jednocześnie.
W dodatku są bardzo proste do wykonania.
Modyfikując nieco składniki, kotlety z kaszy jaglanej mogą stanowić danie dla osób na diecie bezglutenowej, wegetarian i wegan. Myślę jednak, że spodobają się także mięsożercom:)
Do przygotowania kotletów wystarczą: ugotowana kasza jaglana, jajko, odrobina mąki kukurydzianej i otrąb owsianych, ulubione przyprawy i warzywa.
Ja dzisiaj przygotowałam te kotlety z dodatkiem papryki i natki pietruszki.
Serwuję je najczęściej z prostym sosem jogurtowym z odrobiną czosnku, soku z cytryny i soli.
Kotlety z kaszy jaglanej smakują dobrze na ciepło i na zimno. Można je również zabrać ze sobą do pracy jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na ok. 8-10 sztuk):
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
odrobina pieprzu
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka otrąb owsianych
ulubione zioła (ja użyłam natki pietruszki)
pół czerwonej papryki
1/4 czerwonej cebuli
pół ząbka czosnku
olej rzepakowy
Składniki - jogurtowy sos:
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
odrobina soli
odrobina soku z cytryny
odrobina startego czosnku (do smaku)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na łyżce oleju rzepakowego (nie rumienić, jedynie podsmażać do momentu aż cebula i czosnek zmiękną).
Do ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajko, mąkę, otręby, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Ewentualnie dodatkowo doprawić według własnego uznania.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Z kaszy ulepić 8-10 kulek (wielkości mandarynki) i lekko spłaszczyć oraz wyrównać brzegi, formując ładne, okrągłe kotlety.
Smażyć na patelni na oleju rzepakowym do momentu, aż kotlety będą chrupiące i złociste na zewnątrz.
Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z solą, odrobiną startego czosnku i soku z cytryny.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/11/zdrowe-kotlety-z-kaszy-jaglanej.html