Wykonanie
Szakszuka to danie popularne w krajach Afryki, położonych blisko Morza Śródziemnego. Metoda sadzenia
jajek na pomidorach jednak tak się rozprzestrzeniła, że jest już popularna w całej Europie, zwłaszcza na Wyspach Brytyjskich. Danie jest łatwe, jest bardzo smaczne, pożywne - i ważne - jest także dietetyczne. Nie użyłam tutaj ani grama tłuszczu! Lubię
jajka usadzić w ten sposób, by
białko było ścięte a
żółtko płynne. Idealna propozycja na sobotnie czy niedzielne śniadanie, kiedy po całym tygodniu mamy w końcu czas by na spokojnie usiąść przy
stole i zjeść coś ciepłego.
Przepis własny.Składniki:2
pomidory malinowe średniej wielkości2 duże
jaja1/4
czerwonej paprykiząbek
czosnku - mały, lub pół większegowiększa szczypta suszonej
bazyliiszczypta
pieprzu ziołowegoszczypta
soli3 gałązki
natki pietruszkiopcjonalnie: można dodać płaską łyżeczkę koncentratu.Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę posolić - zostawić na 10 minut by puściły sok. Włożyć na patelnię.
Paprykę także pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dołożyć do
pomidorów wraz z
papryką. Dodać
przyprawy:
bazylię,
sól,
pieprz. Sos gotować przez kilka minut, by
pomidory lekko rozgotowały się a
papryka zmiękła.Cały czas gotując, zrobić dwa wgłębienia, wbić w nie
jaja, posypać je delikatnie
solą. Przykryć i gotować tak całość przez 3-7 minut, do pożądanego ścięcia się jaj.Posiekać
natkę pietruszki, posypać wierzch i zajadać :)Smacznego!Pozdrawiam cieplutko,
Kasia.