ßßß Cookit - przepis na Szakszuka

Szakszuka

nazwa

Wykonanie

Szakszuka to danie popularne w krajach Afryki, położonych blisko Morza Śródziemnego. Metoda sadzenia jajek na pomidorach jednak tak się rozprzestrzeniła, że jest już popularna w całej Europie, zwłaszcza na Wyspach Brytyjskich. Danie jest łatwe, jest bardzo smaczne, pożywne - i ważne - jest także dietetyczne. Nie użyłam tutaj ani grama tłuszczu! Lubię jajka usadzić w ten sposób, by białko było ścięte a żółtko płynne. Idealna propozycja na sobotnie czy niedzielne śniadanie, kiedy po całym tygodniu mamy w końcu czas by na spokojnie usiąść przy stole i zjeść coś ciepłego.
Przepis własny.
Składniki:
2 pomidory malinowe średniej wielkości
2 duże jaja
1/4 czerwonej papryki
ząbek czosnku - mały, lub pół większego
większa szczypta suszonej bazylii
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta soli
3 gałązki natki pietruszki
opcjonalnie: można dodać płaską łyżeczkę koncentratu.
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę posolić - zostawić na 10 minut by puściły sok. Włożyć na patelnię. Paprykę także pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dołożyć do pomidorów wraz z papryką. Dodać przyprawy: bazylię, sól, pieprz. Sos gotować przez kilka minut, by pomidory lekko rozgotowały się a papryka zmiękła.
Cały czas gotując, zrobić dwa wgłębienia, wbić w nie jaja, posypać je delikatnie solą. Przykryć i gotować tak całość przez 3-7 minut, do pożądanego ścięcia się jaj.
Posiekać natkę pietruszki, posypać wierzch i zajadać :)
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko, Kasia.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/09/szakszuka.html