Wykonanie
Mimo chwilowego załamania pogody, ostatnie dni były na prawdę gorące... A podczas upałów przyjemnie jest zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Do takich dań zaliczam
sałatkę na bazie
makaronu ryżowego.

To
sałatka pełna letnich kolorów i zróżnicowanych smaków. Znajdziemy w niej cieniutki i lekki
makaron ryżowy, słodkie i soczyste
mango, delikatne
awokado, chrupiącą
paprykę i
ogórek oraz zdrowe
kiełki i aromatyczne ziarna
sezamu. Wszystkie te składniki połączone bardzo wyrazistym w smaku i przepysznym dressingiem
limonkowym stanowią świetną propozycję na lunch lub kolację w gorące letnie dni...

Bardzo lubię serwować tę
sałatkę z
krewetkami lub kawałkiem upieczonego
kurczaka. Wtedy danie jest kompletne i sycące. Mocno wierzę także, że jest to potrawa zdrowa, głównie ze względu na sporą ilość świeżych warzyw,
ziół i
kiełków. Przyznam, że uwielbiam takie orientalne smaki i
sałatkę tę przyrządzam bardzo często ku uciesze pozostałych domowników:)

Mimo, że
sałatka, którą prezentuję dzisiaj na blogu wymaga chwilę cierpliwości, (20-30 minut - a dla mnie to już dużo:)), to jednak warto poświęcić ten czas, aby móc cieszyć się takim lekkim i orzeźwiającym daniem. A jeśli do tego wszystkiego, tak jak ja, lubicie orientalne smaki i aromaty, to myślę, że jest to propozycja warta wypróbowania:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (2 porcje):pół opakowania cienkiego
makaronu ryżowego1/4
papryki żółtej1/4
papryki czerwonej1/2
mango1/2
awokado1/2 świeżego
ogórkagarść ulubionych
kiełków (ja użyłam
kiełków słonecznika)
natka pietruszkiświeża
kolendraolej sezamowy1
limonka3 łyżki
sosu sojowegogarść uprażonych na patelni ziaren
sezamuopcjonalnie: ok. 10
krewetekPrzygotowanie:
Makaron ryżowy włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Ostawić na 5-10 minut, a następnie odcedzić i ostudzić.Warzywa:
paprykę,
ogórek,
mango i
awokado pokroić w cienkie paseczki.
Natkę pietruszki i
kolendrę posiekać na spore kawałki.Połączyć
makaron ryżowy z warzywami,
ziołami,
kiełkami i ziarnami
sezamu.Przygotować dressing: połączyć sok wyciśnięty z
limonki z
sosem sojowym i łyżką
oleju sezamowego. Połączyć
sałatkę z dressingiem.Opcjonalnie można do sałatki przyrządzić
krewetki, które najpierw marynujemy w
oliwie z oliwek,
soku z cytryny,
soli i
pieprzu, a następnie grillujemy lub smażymy krótko na patelni.Smacznego!