Wykonanie
6 filetów z
mięsa cielęcego (75 dag),1 łyżka
soku z cytryny,4-5 łyżek
oleju,po 3/4 łyżeczki
imbiru i
pieprzu,
sól;do przybrania:20 dag
truskawek,1
pomarańcza pokrojona w plastrySOS20 dag
truskawek,1
pomarańcza (15 dag),po 2 łyżki
rodzynek, posiekanych
migdałów i
orzechów włoskich,1 szklanka białego
wytrawnego wina,1 łyżka
mioduMięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć
imbirem i pierzem, skropić
olejem i
sokiem z cytryny. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce (na dolnej półce na około 1 godz.)Przygotować sos:
pomarańczę umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę.
Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i przekroić na pół.
Rodzynki opłukać i moczyć 20 min w 3-4 łyżkach
wina, Do rondla wlać
wino i
miód, ułożyć
owoce oraz
rodzynki wraz z
winem, w którym się moczyły,
migdały oraz
orzechy i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu (30-40 min).
Mięso usmażyć na gorącym
oleju. Sos
owocowy wyłożyć na talerze, położyć na nim
mięso i przybrać
truskawkami oraz plastrami
pomarańczy.
Cielęcinę podawać z
ryżem ugotowanym na sypko.