ßßß Cookit - przepis na Cielęcina z sosem owocowym

Cielęcina z sosem owocowym

Wykonanie

6 filetów z mięsa cielęcego (75 dag),
1 łyżka soku z cytryny,
4-5 łyżek oleju,
po 3/4 łyżeczki imbiru i pieprzu,
sól;
do przybrania:
20 dag truskawek,
1 pomarańcza pokrojona w plastry
SOS
20 dag truskawek,
1 pomarańcza (15 dag),
po 2 łyżki rodzynek, posiekanych migdałów i orzechów włoskich,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
1 łyżka miodu
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć imbirem i pierzem, skropić olejem i sokiem z cytryny. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce (na dolnej półce na około 1 godz.)
Przygotować sos: pomarańczę umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę. Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i przekroić na pół. Rodzynki opłukać i moczyć 20 min w 3-4 łyżkach wina, Do rondla wlać wino i miód, ułożyć owoce oraz rodzynki wraz z winem, w którym się moczyły, migdały oraz orzechy i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu (30-40 min).Mięso usmażyć na gorącym oleju. Sos owocowy wyłożyć na talerze, położyć na nim mięso i przybrać truskawkami oraz plastrami pomarańczy. Cielęcinę podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/02/cielecina-z-sosem-owocowym.html