Wykonanie
4
serki homogenizowane (80 dag)1 1/2 szklanki
cukru pudru25 dag
masła lub
masła roślinnego5
żółtek1
laska wanilii10 dag
rodzynek10 dag obranych
migdałów15 dag kolorowych marmoladek10 dag łuskanych
orzechów włoskich1 tabliczka
mlecznej czekolady 10 dag3-4 łyżki
śmietany 30 %1 łyżka
żelatynyDO WYSYPANIA TORTOWNICY2 łyżki
cukru kryształu
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Wanilię i
orzechy posiekać (kilka połówek
orzechów zostawić do przybrania).
Marmoladki pokroić w drobną kostkę. W makutrze ucierać
masło, dodając po trochu
cukier z
wanilią,
serki i
żółtka - po jednym.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody i rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku, wlać do gładkiej masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać
rodzynki,
migdały,
orzechy oraz
marmoladki i wymieszać.Tortownicę opłukać zimną
wodą, wysypać
cukrem kryształem, przełożyć do niej masę
serową i wyrównać wierzch. Sernik wstawić do lodówki, aby stężał. Następnie rozpuścić
czekoladę. Naczynie z
czekoladą wstawić w drugie, większe, z wrzątkiem, dodać
śmietanę i starannie wymieszać. Płynną
czekoladą polać sernik i przybrać połówkami
orzechów. Sernik przechowywać w lodówce.