ßßß Cookit - przepis na Sernik bakaliowy

Sernik bakaliowy

Wykonanie

4 serki homogenizowane (80 dag)
1 1/2 szklanki cukru pudru
25 dag masła lub masła roślinnego
5 żółtek
1 laska wanilii
10 dag rodzynek
10 dag obranych migdałów
15 dag kolorowych marmoladek
10 dag łuskanych orzechów włoskich
1 tabliczka mlecznej czekolady 10 dag
3-4 łyżki śmietany 30 %
1 łyżka żelatyny
DO WYSYPANIA TORTOWNICY
2 łyżki cukru kryształu
Rodzynki sparzyć i osączyć. Wanilię i orzechy posiekać (kilka połówek orzechów zostawić do przybrania). Marmoladki pokroić w drobną kostkę. W makutrze ucierać masło, dodając po trochu cukier z wanilią, serki i żółtka - po jednym. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku, wlać do gładkiej masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki, migdały, orzechy oraz marmoladki i wymieszać.
Tortownicę opłukać zimną wodą, wysypać cukrem kryształem, przełożyć do niej masę serową i wyrównać wierzch. Sernik wstawić do lodówki, aby stężał. Następnie rozpuścić czekoladę. Naczynie z czekoladą wstawić w drugie, większe, z wrzątkiem, dodać śmietanę i starannie wymieszać. Płynną czekoladą polać sernik i przybrać połówkami orzechów. Sernik przechowywać w lodówce.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/sernik-bakaliowy.html