ßßß Cookit - przepis na Lekkie dania - Kawior z bakłażana

Lekkie dania - Kawior z bakłażana

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
czwartek, 21 sierpnia 2014
1 kg bakłażanów,
1 cytryna (10 dag),
3-4 łyżki oliwy,
sól, pieprz;
do przybrania:
7 czarnych oliwek,
7 plasterków cytryny
Bakłażany umyć i osączyć, usunąć końce, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec do miękkości (30-40 min), obracając co jakiś czas. Ostudzić i obrać ze skórki. Miąższ włożyć do miski i rozgnieść widelcem lub drobno posiekać. Skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, sól i pieprz.
Podawać z oliwkami, plasterkami cytryny i białym pieczywem.
(4 porcje)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/08/lekkie-dania-kawior-z-bakazana.html