Wykonanie

Na dworze zimno i ciągle chce mi się jeść. Sezon na zupy uważam więc za rozpoczęty. Najbardziej lubię gęste, aromatyczne zupy z dużą ilością chrupiących składników, ale tym razem zrobiłam rzadką, "rosołową" zupę z warzywami, które akurat były w lodówce. I też jest dobra. Następnym razem dodam do niej nieco więcej pikantnych przypraw np. starty
imbir i
ostrą papryczkę.Składniki:2 duże
marchewki1 mała
pietruszka1 mały
por1 mała
cebulakilka
brukselek2 garście pociętej na wąskie paski
kapusty bok choygarść
kiełków na patelnięłyżka
olejuliść laurowykilka ziaren
ziela angielskiego2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzkostka rosołowa warzywna (opcjonalnie)Przygotowanie:1.
Marchewki i
pietruszkę pokroić w słupki, a
pora w cienkie krążki.
Cebulę obrać i przeciąć na pół.2. Pokrojone warzywa zalać zimną
wodą, dodać
brukselkę,
ziele angielskie,
liść laurowy i gotować do miękkości.3. Do zupy wlać rozprowadzony gorącym płynem
koncentrat pomidorowy, zagotować, doprawić
solą,
pieprzem, dorzucić
kostkę rosołową. Wyjąć
cebulę.4. Pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną
kapustę bok choy (
kapusta ma być chrupka, nie powinna się rozgotować).5. Na
oleju podsmażyć
kiełki.6. Zupę rozlać na talerze i posypać
kiełkami. Podawać z
pieczywem.