ßßß
Na dworze zimno i ciągle chce mi się jeść. Sezon na zupy uważam więc za rozpoczęty. Najbardziej lubię gęste, aromatyczne zupy z dużą ilością chrupiących składników, ale tym razem zrobiłam rzadką, "rosołową" zupę z warzywami, które akurat były w lodówce. I też jest dobra. Następnym razem dodam do niej nieco więcej pikantnych przypraw np. starty imbir i ostrą papryczkę.Składniki:2 duże marchewki1 mała pietruszka1 mały por1 mała cebulakilka brukselek2 garście pociętej na wąskie paski kapusty bok choygarść kiełków na patelnięłyżka olejuliść laurowykilka ziaren ziela angielskiego2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzkostka rosołowa warzywna (opcjonalnie)Przygotowanie:1. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki, a pora w cienkie krążki. Cebulę obrać i przeciąć na pół.2. Pokrojone warzywa zalać zimną wodą, dodać brukselkę, ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości.3. Do zupy wlać rozprowadzony gorącym płynem koncentrat pomidorowy, zagotować, doprawić solą, pieprzem, dorzucić kostkę rosołową. Wyjąć cebulę.4. Pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną kapustę bok choy (kapusta ma być chrupka, nie powinna się rozgotować).5. Na oleju podsmażyć kiełki.6. Zupę rozlać na talerze i posypać kiełkami. Podawać z pieczywem.