Wykonanie
Czas na pizzę! No właśnie...ten czas,a w zasadzie jego brak powoduje,że domowa pizza nie gości u mnie na
stole zbyt często.Trzeba to było jakoś nadrobić,bo i lodówka też wymagała"wyczyszczenia"z końcówek składników,stanęło więc na pizzy.To ciasto robiłam po raz pierwszy,wyszło grube,ale bardzo miękkie i smaczne,a ponieważ wszystkim domownikom smakowało,
będę je zapewne powtarzać.Dodatki na wierzch skomponowały się wręcz same:)

ciasto:50 dkg
mąki3 dkg świeżych
drożdży400 ml letniej
wody1/2 - 1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru4 łyżki
olejuW misce z letnią
wodą mieszam
drożdże,
cukier i łyżeczkę
mąki i zostawiam do wyrośnięcia na ok.10 min.Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba,było kleiste,jak zajrzałam do środka,tym bardziej więc ucieszył mnie fakt posiadania maszyny,ale ciasto można również wyrabiać ręcznie.Pozostałą
mąkę wsypuję do maszyny,po 10 minutowym "bąbelkowaniu"dodaję rozczyn,
sól,
olej i ustawiam opcję-ciasto.Jeśli wyrabiamy ręcznie,to po wyrobieniu ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.U mnie cały proces w maszynie trwał 90 min.W międzyczasie przygotowuję wierzch pizzy.

wierzch:kilka plastrów
boczku - kroję w kostkękilka plastrów
szynki - kroję w kostkępół
pora - kroję w półplastrykilka łyżek
kukurydzy z puszki
koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta
żółty ser - ścieram na tarce o grubych oczkach
przyprawa do pizzy lub ulubione
ziołatrochę
rukoli do posypania upieczonej pizzyopcjonalnie
pomidorki do przegryzania w trakcie:)Ilość składników proponuję dobrać wg.uznania.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Gotowe ciasto wykładam na natłuszczoną formę o średnicy 32 cm + 1 cm brzeg,smaruję cienko koncentratem,następnie posypuję
boczkiem,szynkąporem i
kukurydzą,doprawiam
przyprawą i posypuję
serem.Piekę 25 min.Gotową pizzę posypuję
rukolą.Smacznego!!!