Wykonanie
Jestem zwolenniczką fast-foodów pod warunkiem,że są domowej roboty:)No cóż,tak już mam i zupełnie mi z tym dobrze.Kebab,który proponuje,wszystkim domownikom bardzo smakował.W przepisie podaję tylko użyte przeze mnie składniki,bez proporcji,bo te można dostosować do własnych potrzeb,w przypadku kebabu nie ma konieczności odmierzania,ani odważania produktów.
piersi z kurczakapomidory - użyłam takich,jak na zdjęciu i kroję je w plastry,większe można pokroić w kawałki
czerwona kapustakapusta pekińska ewentualnie
sałata rzymska - kroję drobno
cebulaprzyprawa gyros-kebab
korniszony - kroję w plasterki
olej do smażenia
mięsasólsok z cytrynysos:majonez+ketchup+czosnek
Czerwoną kapustę bardzo drobno siekam,
solę i odstawiam,aż puści sok.Odciskam i skrapiam
sokiem z cytryny,żeby nabrała ładnego koloru i smaku.Składniki sosu mieszam wraz z przeciśnietym przez praskę
czosnkiem i wstawiam do lodówki,żeby się smaki przegryzły.
Piersi z kurczaka kroję na małe kawałeczki,posypuję
przyprawą i mieszam.Na gorącym
oleju obsmażam
kurczaka ze wszystkich stron,pod koniec dodaję pokrojoną w półkrążki
cebulę.
Chlebki pitta przygotowuję wg.przepisu na op.(odgrzewam na grillu lub w piekarniku),na spód
daję warstwę
kapusty czerwonej na to sos i pozostałe składniki w dowolnej kolejności przelewając sosem.Im więcej sosu,tym smaczniej,jednak nie przesadźmy z ilością,żeby za bardzo nie wypływał.Smacznego!!!