ßßß Cookit - przepis na Kebab w chlebku pitta :)

Kebab w chlebku pitta :)

nazwa

Wykonanie

Jestem zwolenniczką fast-foodów pod warunkiem,że są domowej roboty:)No cóż,tak już mam i zupełnie mi z tym dobrze.Kebab,który proponuje,wszystkim domownikom bardzo smakował.W przepisie podaję tylko użyte przeze mnie składniki,bez proporcji,bo te można dostosować do własnych potrzeb,w przypadku kebabu nie ma konieczności odmierzania,ani odważania produktów.
piersi z kurczaka
pomidory - użyłam takich,jak na zdjęciu i kroję je w plastry,większe można pokroić w kawałki
czerwona kapusta
kapusta pekińska ewentualnie sałata rzymska - kroję drobno
cebula
przyprawa gyros-kebab
korniszony - kroję w plasterki
olej do smażenia mięsa
sól
sok z cytryny
sos:
majonez+ketchup+czosnek
Czerwoną kapustę bardzo drobno siekam,solę i odstawiam,aż puści sok.Odciskam i skrapiam sokiem z cytryny,żeby nabrała ładnego koloru i smaku.Składniki sosu mieszam wraz z przeciśnietym przez praskę czosnkiem i wstawiam do lodówki,żeby się smaki przegryzły.Piersi z kurczaka kroję na małe kawałeczki,posypuję przyprawą i mieszam.Na gorącym oleju obsmażam kurczaka ze wszystkich stron,pod koniec dodaję pokrojoną w półkrążki cebulę.Chlebki pitta przygotowuję wg.przepisu na op.(odgrzewam na grillu lub w piekarniku),na spód daję warstwę kapusty czerwonej na to sos i pozostałe składniki w dowolnej kolejności przelewając sosem.Im więcej sosu,tym smaczniej,jednak nie przesadźmy z ilością,żeby za bardzo nie wypływał.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/09/kebab-w-chlebku-pitta.html