ßßß Cookit - przepis na Słodko-kwaśny kurczak z nerkowcami :)

Słodko-kwaśny kurczak z nerkowcami :)

nazwa

Wykonanie

Dziś trochę domowej"chińszczyzny"-odmiana od codziennych tradycyjnych obiadów.Dużym plusem jest to,że szybko się ją przygotowuje,poza czasem marynowania.Ale tą 30 minutową przerwę można przecież wykorzystać na szybką kawkę:)))
50 dkg piersi z kurczaka
olej do smażenia
2 ząbki czosnku - drobno siekam
3 cm świeżego imbiru - drobno siekam
10 dkg niesolonych nerkowców
marynata:
po 1 łyżeczce cukru i mąki kukurydzianej
po 1 łyżce sosu sojowego i octu ryżowego lub sherry
sos:
po 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego i sherry - ja zamiast sherry użyłam białego wytrawnego wina
3 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu drobiowego
1 łyżka cukru
Kurczaka kroję w niewielką kostkę,składniki marynaty mieszam w misce i wrzucam do niej kurczaka.Miskę przykrywam przeżroczystą folią i wkładam do lodówki na 30 min-tu czas wolny na wspomnianą kawę:)Po tym czasie w głębokiej patelni lub woku rozgrzewam olej,wrzucam czosnek i imbir i smażę 1 min.żeby czosnek się nie przypalił,bo będzie gorzki.Dodaję kurczaka i lekko podsmażam.Składniki sosu mieszam i wlewam do kurczaka.Całość duszę,aż kurczak będzie miękki.Pod koniec dorzucam orzechy,Można to zrobić w momencie dodawania kurczaka,wtedy będą bardziej miękkie.Podaję z chińskim makaronem.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/02/sodko-kwasny-kurczak-z-nerkowcami.html