Wykonanie
Witam po przerwie:) Dziękuję,że zaglądaliście do mnie mimo braku nowych postów,postaram się powoli nadrobić choć część zaległości.Na pierwszy ogień wrzucam
kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym,prawie taki,jak z budki z "chińszczyzną"tylko bez "witaminy",czyli glutaminianiu i tym podobnych ulepszaczy smaku:) Przepis pochodzi z malutkiej książeczki "Przysmaki z
kurczaka szybkie i tanie"z 2004 r.
50 dkg
piersi z kurczaka - ja miałam większą porcję,dlatego też podwoiłam ilość skł.do sosu.Podaję porcję pojedynczą,wg.oryginału1
czerwona papryka1
cebula3 zmiażdżone ząbki
czosnku1/2 szkl.soku wyciśniętego z
mandarynek2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejpo 2 łyżki
sosu sojowego,
sherry(zamieniłam na
białe wino),
octu ryżowego4 łyżki
oleju z
orzeszków ziemnych - pominęłam,użyłam rzepakowego do smażenia2 łyżeczki świeżo startego korzenia
imbiruszczypta
pieprzu cayennesól i
pieprzMięso kroję w wąskie paski,mieszam z sosem soj. i
sherry(u mnie
wina)i odstawiam na 30 min.do lodówki.
Czosnek przeciskam przez praskę i śmażę do zeszklenia na
oleju,dodaję
imbir i
pieprz cayenne,mieszam,a po chwili dodaję
mięso oraz posiekaną drobno
cebulę i
paprykę pokrojoną w wąskie paseczki.Gdy
mięso jest już usmażone dodaję
mąkę ziemn.wymieszaną z
sokiem z
mandarynek i
octem i smażę do zgęstnienia.Można do smaku doprawić
solą i
pieprzem.Podaję z
ryżem.Smacznego!!!