ßßß Cookit - przepis na Pasztet porowo-pieczarkowy z orzechami :)

Pasztet porowo-pieczarkowy z orzechami :)

nazwa

Wykonanie

Orzechy dodają całości ciekawego smaku.Pasztet można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.Porcja na małą keksówkę 20/11 cm.Przepis,nieco archiwalny,bo z 2000 r. pochodzi z małej książeczki"Pasztety nie tylko z mięsa".
3 duże pory
10 dkg pieczarek
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka vegety - pominęłam
1 łyżeczka nasion selera - pominęłam
2 łyżki mąki
1 szkl.startego chleba razowego lub bułki
po 1 szkl.startych orzechów włoskich i laskowych
1 szkl.bulionu
3-4 jajka
sól i pieprz
odrobina masła do zrumienienia warzyw
Oczyszczone pory i pieczarki kroję w cienkie plasterki,czosnek siekam i wszystko razem z przyprawami lekko podsmażam w rondlu,odparowuję,żeby nie było zbyt mokre.Następnie dodaję mąkę,bulion(można mniej niż szklankę)i gotuję,żeby masa zgęstniała.Wsypuję starte pieczywo,orzechy i lekko podduszam na małym ogniu.Zdejmuję na bok,a gdy ostygnie dodaję jajka,sól i pieprz.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (u mnie metodą prób i błędów pasztet się upiekł,ale piekarnik jest słaby więc czas musiałam kontrolować),masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta,przykrywam folią alumin.i piekę ok.60 min.Ja w połowie pieczenia zdjęłam folię,temp.zwiekszyłam na 190 i dopiekłam pasztet.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/09/pasztet-porowo-pieczarkowy-z-orzechami.html