Wykonanie
Zapraszam na sernik z
malinami-efekt wspólnego pieczenia w gronie 7 dziewczyn.Myślą przewodnią był sernik,na zimno lub pieczony,który miał zawierać
owoce.7 dziewczyn,a więc 7 różnych serników,gdyż każdy został przygotowany wg.innego przepisu,po jednym na każdy dzień tygodnia:).Przepis znalazłam w jednym z egzemplarzy
Tina poleca"Smacznego!"sprzed 2005 roku,nie
mogę podać dokładnej daty wydania,gdyż posiadam jedynie przepisy,bez okładki.Razem ze mną we wspólnym pieczeniu uczestniczyły:
Kasia http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.co.uk/Ola http://olainthekitchen.blogspot.co.uk/Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.co.uk/Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.co.uk/
Magda http://www.kuchniokracja.hanami.pl/Agata http://my-happykitchen.blogspot.co.uk/

porcja na tortownice 24 cm3
jajkaszczypta
soli17 dkg
cukru5 kropli
olejku migdałowegopo 4 łyżki
mąki pszennej i ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia30 dkg
malin5 dkg mielonych
migdałów3-4 łyżki
likieru amaretto - pominęłam10 dkg
konfitury malinowej35 dkg
serka mascarpone30 dkg
serka homogenizowanego - użyłam Philadelphia2
cukry waniliowe450 ml
śmietany - z tej ilości wychodzi bardzo dużo
bitej śmietany,ja zużyłam mniej,żeby warstwa nie była zbyt gruba
Białka ubijam,dodaję
sól,10 dkg
cukru i 3 łyżki zimnej
wody,aromat,
żółtka,obie
mąki,proszek i
migdały.Piekę 25 min.w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Upieczone ciasto wyjmuję z tortownicy,zdejmuję papier do pieczenia,a po ostudzeniu kroję na 2 części.
Maliny płuczę i odsączam.Oba
serki miksuję i dodaję
cukier waniliowy i 5 dkg
cukru oraz 3 łyżki
śmietany.Spód
tortu smaruję
konfiturą,na niej układam
maliny(odkładam trochę do dekoracji),a na nich rozsmarowuję masę z
serków,przykrywam drugim plackiem.
Śmietanę ubijam z 2 dkg
cukru i nakładam na boki oraz wierzch
tortu,dekoruję.Schładzam przed podaniem.Smacznego!!!